Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Darko Mohar

fotograf in planinec razstavlja v galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici

Galerija Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici v mesecu juniju gosti fotografa in planinca Darka Moharja, Slovenca po rodu, ki dolga leta živi na Reki na Hrvaškem.
Mohar, rojen leta 1952 v Murski Soboti je v Prekmurju živel le kratek čas, saj se je družina leta 1958, v želji za zaslužkom, leta 1958 preselila v Baško na hrvaški otok Krk. Osnovno šolo je obiskoval v Baški, gimnazijo na Reki, v Ljubljani pa Fakulteto za elektrotehniko. Nekaj let je bil zaposlen v Iskri v Kranju, potem pa si je našel službo in ustvaril družino na Reki.

Zadnjih šestnajst let je Darko Mohar pomemben in zelo aktiven član in vodja planinske skupine pri slovenskem Kulturno prosvetnem društvu Bazovica na Reki, ki je tesno povezana s Planinskim društvom Snežnik Ilirska Bistrica. Je odličen organizator, ki nobene naloge ne prepusti naključju. Skrbno jih načrtuje, izpelje in zabeleži. Organiziral je že nešteto planinskih izletov, razstav in druženj. Po njegovi zaslugi je društvo prepoznavno v Sloveniji, na Hrvaškem in v sosednji Italiji, tesen stik pa imajo tudi s planinci v Bosni in Hercegovini.

Fotografiranje je njegov konjiček od mladih nog, intenzivno pa se z njim ukvarja zadnjih 15 let. Šestkrat je razstavljal samostojno, več kot osemdesetkrat pa smo njegove fotografije lahko videli tudi vsepovsod na skupinskih razstavah. Prejel je že veliko priznanj in nagrad. Med službovanjem v Kranju je bil nekaj časa član Foto kluba Kranj, sedaj pa je član Foto kluba Color na Reki in foto skupine KPD Bazovica.

Razstavo, s katero se prvič predstavlja v bistriški galeriji, je poimenoval BAŠĆANSKI KAMIK [kamen] IN DRUGE ZGODBE.
Obiskovalci si lahko v prvi vrsti ogledajo v fotografije ujeto bašćansko naravo, lepoto kamnitih skulptur, duhovito in rahločutno ujetih med morje in hribovje. Kot » druge zgodbe » pa je na ogled postavljenih še nekaj umetniških fotografij iz njemu tako ljubih drugih ciklusov ( pustni motivi, reški posnetki … ).

Uvodne prireditve, ki jo je vodil Rajko Kranjec, se je, poleg Bistričanov, udeležilo večje število fotografov in planincev-njegovih prijateljev od Opatije do Kopra.
Avtorjeva planinska prijateljica Maruška Lenarčič, ki je dejansko najbolj zaslužna, da je prišlo do realizacije te razstave je zbranim tudi spregovorila.
Pridružila se ji je še predsednica PD Snežnik Ilirska Bistrica Darinka Dekleva. Darku Moharju se je s šopkom cvetja zahvalila za dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje.

Samo dogajanje je bilo bogato glasbeno obarvano. Oglasile so se sopile ( pihalni instrument ). Iz Baške, kraja, kjer je avtor razstave preživel mnogo let, sta na prireditev prišla dva glasbenika tamkajšnje folklorne skupine Šoto in ves čas s to njihovo zanimivo tradicionalno glasbo zabavala obiskovalce.

Razstava bo na ogled do 5. julija 2018.
Rajko Kranjec

Sopotja - Maruška Lenarčič: Razstava

Lepo število rednih obiskovalcev, Darkovih planinskih in fotografskih prijateljev ter drugih, se je zbralo v petek, 8. junija 2018, v prijetnem razstavnem prostoru v Galeriji v Domu na Vidmu, da bi prisostvovali zanimivemu odprtju fotografske razstave ljubitelja morja in gora Darka Moharja.
Uvodoma sta »sopca«, ki sta se pripeljala iz Darku ljube Stare Baške na Krku, zaigrala na stara instrumenta »sopile« in obiskovalce popeljala v primerno vzdušje za predstavitev avtorja in razstave same ter tudi v nadaljevanju z izvirnim igranjem popestrila prijazno prireditev.
Že bežen pogled na razstavljene čudovite posnetke nas prepriča o Darkovi neizmerni ljubezni in navezanosti na skromne naravne danosti baščanske pokrajine ter na baščanskega človeka in njegovo trdo delo v nam oddaljenih časih. Posnetki »mrgarov« - kamnitih zidov, ki so jih zgradili pastirji in še danes ohranjajo običaj in tradicijo kolektivnega čuvanja ovac, nas nagovorijo o neizmerni moči človekovega boja za preživetje, hkrati pa v njih začutimo prirojeno človekovo ustvarjalnost in estetski čut. Nekateri posnetki govorijo tudi o trenutkih veselja, ki so človeku lajšali težko vsakdanje življenje na kršu, in o nekaterih običajih, ki so se ohranili do danes. Nekje v ozadju pa sta tudi večni Darkovi hrepenenji - morje in hribi…
Razstavljene fotografije in njihova sporočilnost predstavljajo neprecenljivo bogastvo, posebno v sedanjem norem zmaterializiranem času, saj nas prestavijo v nek drug svet lepote in miru in nas napolnijo z novimi energijami, potrebnimi za spopad z vsakdanjo potrošniško miselnostjo. V prizorih zaznamo morda za večino nov svet, kljub temu, da otok Krk pogosto obiskujemo. Tudi s takimi razstavami se medsebojno bolje spoznavamo in gradimo mostove prijateljstva med planinci in ljubitelji vsega lepega.

Zahvala za uresničitev razstave gre Občini Ilirska Bistrica in Rajku Kranjcu, vodji Galerije Doma na Vidmu.

 

 

1 komentarjev na članku "Darko Mohar"

Franci Savenc,

Odprtje razstave 180608 | Sopotja (publikacija Slovencev z Reke

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti