Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Praznik

Gorenjski glas - Aleš Senožetnik, Alenka Brun: ... planšarstva

Na Krvavcu so ob začetku pašne sezone v soboto znova pripravili pravi planšarski praznikKravca s Krvavca fest, Velika planina pa je gostila cvet slovenskih deklet, ki se potegujejo za naziv najlepše letošnje Slovenke.

Najlepšo letošnjo Slovenko bomo dobili jeseni, polfinalni izbor pa je že mimo in v finalu imamo Gorenjci sedaj samo še Laro Drinovec iz Naklega. Vendar do septembra – finalni izbor Miss Slovenije 2018 bodo tokrat gostile Trbovlje – bodo dekleta še zelo dejavna. Tako so minuli teden tri dni preživela na Veliki planini, čaka pa jih še izobraževanje o zdravem načinu življenja in prehrani, med drugim tudi zanimivo modno fotografiranje v Rudniku Trbovlje, 4. julija se jim obeta pohod na Kum, avgusta tradicionalni pohod na Triglav.

Moto projekta Miss Slovenije 2018 je »podpiramo slovensko«, kar je finalistke pripeljalo tudi na najvišjo visokogorsko pašno planino na Slovenskem, kjer se v poletni sezoni pase okoli 380 glav živine. In tako so dekleta na Veliki planini spoznala, kako se začne pastirjev dan že zgodaj zjutraj, ko pomolze živino, očisti hlev ter odžene živino na pašo. Preizkusila so se v pridelavi sira, znanega trniča, kuhanju domačih jedi, čiščenju pašnikov, molzenju živine in drugih pastirskih opravilih, ki zaznamujejo pastirjev dan, a nasmeha finalistkam ni zmanjkalo. Še vreme je dekletom prizaneslo.

V nedeljo je Krvavec gostil že tradicionalni Kravca s Krvavca fest. Dogajanje se je začelo že v dopoldanskih urah, ko so si obiskovalci pri Brunarici Sonček ob zvokih Godbe Cerklje lahko privoščili pravi pastirski zajtrk. Jutranje okrepčilo je bilo še posebno dobrodošlo za najmlajše, ki so najprej prisluhnili glasbeni pravljici O pastirjih in škratih s Krvavca, ki jo je ob glasbeni spremljavi Ane Kravanja in Sama Kutina pripovedovala Nina Peče Grilc, nato pa so se podali po Poti pastirskih škratov. Zbrane sta pozdravila tudi predsednika pašnih skupnosti Kriška planina in Jezerca Franci Vrhovnik in Marko Kuhar, ki sta jim približala življenje na planini. Kot pravita, paša na planini še vedno poteka tako kot včasih, le pastir mora biti danes vešč tudi računalnika. Po maši in pohodu je bila na vrsti še tradicionalna kravja ruleta, nato pa je na krvavški Plaži sledila zabava z Nušo Derenda. Celotnemu dnevu pa so pravi ton dajale harmonike. Potekalo je namreč tudi tekmovanje harmonikarjev za veliki pokal Krvavca, ki ga je vodil Aljaž Oberkrainer. 

  21.06.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti