Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poletje

Gorenjski glas - Vilma Stanovnik: ... v gorah

Konec minulega tedna se je z Dnevom planinskih doživetij na Rogli uradno začela letošnja poletna planinska sezona.

Jasno je, da Slovenci, še zlasti pa Gorenjci, večinoma proste dni radi preživljamo v hribih in gorah, naše gore pa vsako leto privabljajo več obiskovalcev tudi iz tujine. Kot opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije, kljub temu sistem financiranja planinskih poti in koč ostaja neurejen, obiskovalci gora pa se pogosto šele v megli, temi, na uničeni poti ali ko zaidemo, zavemo pomena markacij, usmerjevalnih tabel in urejenih poti.

V Sloveniji je skoraj osemsto registriranih markacistov, planinska organizacija pa skrbi za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot deset tisoč kilometrov. V praksi to pomeni, da planinske poti prepredajo večino države, vsak markacist pa preračunano skrbi za trinajst kilometrov planinskih poti.

Po zadnjih podatkih slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, vse večji obisk gora pa pomeni tudi več dela za markaciste, zato je treba planinske poti ves čas vzdrževati, od najbolj preprostih del, kot sta košnja in čiščenje grmovja, do najzahtevnejšega nadelavanja zahtevnih planinskih poti. Kot pravijo markacisti, vse večje število ljudi, tudi velika količina snega, ki se je obdržal do zdaj, poleg tega pa še nalivi in neurja dnevno uničujejo planinske poti. Prav tako poti uničujejo posamezniki, ki ubirajo bližnjice in s tem odpirajo možnosti intenzivnejši eroziji. Tako se soočajo s pomanjkanjem kadra, predvsem mlajših, ki bi jim priskočili na pomoč, čeprav so v lanskem letu markacisti za urejanje planinskih poti namenili skoraj 32 tisoč prostovoljnih ur.

Na Planinski zvezi Slovenije poudarjajo, da vstop v letošnje poletje zaznamujejo intenzivne nevihte z močnimi padavinami, zato moramo spremljati vreme. Na določenih predelih še vedno lahko naletimo na sneg, ki ga lahko prečimo samo s primerno opremo. Svetujejo uporabo čelade in opozarjajo, da je treba turo prilagoditi izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega člena, saj lahko objave v medijih in na družabnih omrežjih nezavedno vabijo bralce h gibanju po težjem terenu, kar je nevarno in vzrok za številne gorske nesreče, ki jih je bilo letos do minulega konca tedna že več kot sto šestdeset, kar 15 posameznikov pa je umrlo.

Kako tanka je v gorah vez med življenjem in smrtjo, je opozorila tudi zadnja nesreča minuli petek, ko smo poročali o novem smrtnem dogodku v zahodnem delu severne triglavske stene. In poletje se šele začenja ...

  21.06.18

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti