Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posvet

Facebook - Triglav 240: Slovenski planinski muzej, 8. in 9. junija 2018

Za nami je eden osrednjih dogodkov, s katerimi letos obeležujemo 240. obletnico prvega dokumentiranega vzpona na našega Očaka, Posvet Triglav 240.

Avtorji so na posvetu v svojih prispevkih osvetlili pomen našega očaka: kako je pristal v državnih simbolih, kako se prepleta s turistično-športno ponudbo, kako ga varujemo, cenimo kot sveto goro in obremenjujemo z obiskovanjem. Predstavili smo arheološke najdbe in etnološke vidike ohranjanja načina življenja, geografske, geodetske, speleološke zanimivosti in kje je nekoč tekla meja.

V tem času je bila na ogled razstava Kralj Peter II. v slovenskih Alpah avtorjev Petra Mikše in Nanija Poljanca.

Častitljivi jubilej bomo počastili tudi z izdajo zbornika prispevkov, predstavljenih na posvetu, na voljo pa bo v muzejski trgovinici Slovenskega planinskega muzeja.

Filozofska fakulteta UL, Gornjesavski muzej Jesenice, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, Zavarovalnica Triglav

http://www.planinskimuzej.si/…/1-sporo%C4%8Dilo-za-javnost-… [PDF] >>>


SIMPOZIJ
8. in 9. junija v Slovenskem planinskem muzeju
SPOROČILO ZA JAVNOST

Spoštovani.

S simpozijem 8. in 9. junija smo v Slovenskem planinskem muzeju obeležili 240. obletnico prvega dokumentiranega pristopa na Triglav.
V uvodnih nagovorih so nas pozdravili minister za kulturo RS Tone Peršak, direktorica OE Kranj Zavarovalnice Triglav Janka Planinc, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predstavnik Fakultete za šport Herman Berčič, namestnica direktorja ZRC SAZU Jerneja Fridl in direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič, gostiteljica.
Več kot 40 avtorjev je pripravilo 36 prispevkov, v katerih smo osvetlili pomen našega očaka: kako je pristal v državnih simbolih, kako se prepleta s turistično-športno ponudbo, kako ga varujemo, cenimo kot sveto goro in obremenjujemo z obiskovanjem. Predstavili smo arheološke najdbe in etnološke vidike ohranjanja načina življenja, geografske, geodetske, speleološke zanimivosti in kje je nekoč tekla meja.
Obeležili smo tudi 145. obletnico gorniškega društva Triglavski prijatelji in predstavili zanimive, nove dokumente, vezane na Triglav.
Sočasno smo predstavili razstavo Kralj Peter II. v slovenskih Alpah. Avtorja razstave sta Peter Mikša in Nani Poljanec.
Prvi dan smo zaključili s predstavitvijo prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga v režiji Janka Ravnika. Novo spremljajočo glasbo skladatelja Andreja Goričarja je izvedel kvartet akademskih glasbenikov: Matej Haas (violina), Jakob Bobek (klarinet), Milan Hudnik (violončelo) in Andrej Goričar (klavir).
Drugi dan smo zaključili z vodenim ogledom do slapu Peričnik z vodnikom TNP Iztokom Butinarjem.
Med 60 udeleženci so bili tudi vabljeni gostje: podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša, predsednik PD Dovje-Mojstrana Gregor Berce, direktor ZVKD Jernej Hudolin, predstavnik Združenja vojaških gornikov Slovenije Jože Pogačar, direktor in predsednik sveta Turizem Bohinj Klemen Langus in Bojan Traven. Prisotnost so opravičili Blanka Bartol, slovenska predstavnica delegacije v Stalnem odboru Alpske konvencije z MOP; dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar; direktor SAZU Otto Luthar in direktor TNP Janez Rakar.
Napolnjeni z občutki, kot da bi se pravkar vrnili z našega očaka, bomo člani organizacijskega odbora Ana Marija Kunstelj (TNP), Matej Ogrin in Peter Mikša (Filozofska fakulteta), Matija Zorn (ZRC SAZU) in direktorica muzeja zaključili obeležitev z izdajo zbornika referatov, ki bo izšel konec meseca. Projekt so poleg ustanovitelja in sofinancerjev Slovenskega planinskega muzeja podprli Zavarovalnica Triglav, PD Ljubljana-Matica, Rafael d.o.o in Gea consult.

Hvala vsem za konstruktivno sodelovanje in podporo našemu delu.
Irena Lačen Benedičič 

Za lažje razumevanje vsega preglejte PDF (1,3 MB):
Triglav 240:
PROGRAM IN KNJIŽICA IZVLEČKOV
Posvet ob 240-letnici prvega dokumentiranega ...


Facebook, 11.06.2018 17:00

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti