Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Več kot dva tisoč

... ljubiteljev gora na Rogli planinskih doživetij - V soboto, 16. junija 2018, so vse poti ...   Večer, 16.06.2018: Rogla: Množica ljudi zakorakala v poletno planinsko sezono

... vodile na Roglo, kamor so planinska, turnokolesarska, plezalna, markacijska, gorskoreševalna, naravovarstvena, ustvarjalna in raziskovalna doživetja pripeljala več kot dva tisoč odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še onkraj njenih meja.

Planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev, ki na sončno stran Alp pripelje tudi vse več turistov. Po zadnjih podatkih slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, več kot dva tisoč se jih je zbralo tudi na Rogli ob tradicionalnem začetku poletne planinske sezone. Planinska zveza Slovenije, ki letos obeležuje 125 let organiziranega planinstva, že 36 let praznuje dan slovenskih planincev. Sedmo leto je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, pri organizaciji katerega so moči združili PZS, Planinsko društvo Zreče, ki letos slavi 60 let, in Občina Zreče.

Vse poti planincev in turnih kolesarjev, ki so za izhodišče izbrali Zreče, Vitanje, Mislinjo ali Oplotnico, so tretjo junijsko soboto vodile na Roglo, večinoma v družbi vodnikov PZS, nekateri so se doživetjem naproti podali sami. Največ jih je obiskalo slikovita Lovrenška jezera, številni so se odpravili na pohod po Škratovi učni poti in se povzpeli na razgledni stolp.
V okolici Hotela Planja so raznovrstna doživetja navduševala staro in mlado. Vrvež na plezalni steni kar ni usahnil, živahno je bilo v ustvarjalnih delavnicah, Vesela planinska šola je vsem generacijam zabavno predstavila varstvo gorske narave, udeleženci so spoznali delo markacistov, ki prostovoljno skrbijo za mrežo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti v Sloveniji, in gorskih reševalcev iz društev GRS Celje in Maribor, ki požrtvovalno rešujejo življenja v gorah. Prav tako so z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali planinska zveza in lokalna društva in podjetja. V Tednu vseživljenjskega učenja se je s projektom Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki ga bodo izvedli 22. in 23. septembra, predstavila delovna skupina Planinstvo za invalide/OPP.

V zeleni prostranosti Rogle je za uvod v osrednjo prireditev zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Marjana Hrena, vseslovenski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki 60 planinskih društev.
Dobrodošlico so razveseljivi množici planincev od blizu in daleč zaželeli predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora, veliko pa jim pomeni tudi druženje – na planinskih poteh, v planinskih kočah, na taborih in tovrstnih dogodkih, predsednik PD Zreče Matjaž Korošec, navdušen nad množico na Rogli, ki je sem prišla iz toliko različnih krajev, ter podžupan Občine Zreče Drago Šešerko, ki je v osrčju Pohorja pozdravil planinsko Slovenijo in jo povabil, da se še vrne v te kraje. Meh harmonike je prešerno raztegnil nadarjeni mladenič Jakob Tojnko, voditelj Danijel Oplotnik se je izkazal tudi kot imitator pohorskega pesnika in igarca Jurija Vodovnika, dišalo je po pohorskem loncu, za pravo planinsko zabavo je poskrbel ansambel Žurerji.

Da je sreča v srečanju, vsakič znova dokazujejo zadovoljni obrazi udeležencev dneva slovenskih planincev, ki že tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do konca junija. Utrip poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2018 na spletnem portalu Siol.net. Srečno, varno in doživeto na planinskih poteh je zbranim planincem za slovo zaželel predsednik planinske zveze Jože Rovan.
Besedilo in fotografije Manca Čujež  
Vir: PZS.si  

PZS, 16.06.2018 - Manca Čujež
Več kot dva tisoč
ljubiteljev gora na Rogli planinskih doživetij


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti