Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečali

Primorski dnevnik: ... so se zamejski planinci - Gorice, Benečije, Koroške in Trsta

OPČINE - 350 planincev iz slovenskega zamejstva se je v nedeljo zbralo v Prosvetnem domu na Opčinah. Prišli so iz Gorice, Benečije, Koroške in seveda Trsta. Na tradicionalnem junijskem shodu so izostali samo Porabski Slovenci, ki so morali zadnji trenutek preklicati napovedani obisk. Škoda, saj so se ti Slovenci s skrajnega madžarskega zahoda prvič priključili zamejski planinski družini komaj lani. Na zborovanju pa ni manjkalo Planinsko društvo iz Jesenic, ki ima zaslugo, da je botrovalo prvemu tovrstnemu srečanju leta 1972 na Golici. Z njim so prišli tudi planinci iz Dovjega - Mojstrane. Med vsemi je bila še najbolj pisana Planinska družina iz Benečije, saj je na Opčine prispela v trojni zasedbi: pohodniki, plezalci in dva kolesarja, ki sta iz Špetra startala že ob šestih zjutraj. Dobre volje pa ni manjkalo nobenemu, tudi organizatorjem ne. Slovensko planinsko društvo Trst, v sodelovanju z ZSŠDI in Planinsko zvezo Slovenije, je za to 47. Srečanje slovenskih zamejskih planinskih društev pripravilo pester program.

Udeleženci so se zjutraj pod brezhibnim poletnim soncem razdelili v štiri skupine. Najmlajši, ki ne znajo še brati, so na Vejni odkrivali skrivnosti orienteeringa. Še pred spopadom z abecedo so se naučili pravilno tolmačiti znake topografske karte. Našli so vse predvidene točke in doživeli svoj prvi športni uspeh. Starejši (od šest do petindvajset let) pa so šli plezat na Napoleonsko cesto. Devedetni Bruno iz Mojstrane nam je povedal, da je pri njih doma dosti bolj naporno priti do primerne stene, saj moraš do nje dolgo hoditi, pa tudi razgleda na morje tam ni!

Odrasli pohodniki so imeli na izbiro dve poti. Krajša jih je vodila od Banov po kraškem robu preko Obeliska, kjer so ob nekdanjem nemškem pokopališču in bunkerjih zvedeli za krvavo opensko bitko med Nemci in partizani, ki je zaključila drugo svetovno vojno v naših krajih. Daljša tura pa je ubrala pot dr. Sonje Mašera - nekdanje predsednice SPDT in med pobudniki vsakoletnih zamejskih srečanj. Po gozdni stezi se je vila dolga kača devetdesetih planincev, ki so se od Ferlugov spustili do Piščancev in med vinogradi, čebelnjaki in prekrasnimi pogledi na Tržaški zaliv dosegli Trstenik. Od tam so pohod nadaljevali po odseku Vertikale Zorka Jelinčiča do Napoleonske ceste in Opčin. »Obe poti zaznamuje bogata notranja simbolika,« je povedala Marinka Pertot, predsednica SPDT. »Označuje ju ljubezen do naših krajev in korenin in želja po povezovanju in prijateljstvu. Naša zamejska srečanja imajo isti cilj: zbliževanje, spoznavanje, utrjevanje prijateljstva.«

V Prosvetnem domu na Opčinah je bil po kosilu na sporedu kulturni program, ki ga je spretno povezoval Evgen Ban. Udeležence so pozdravili podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, Maruška Lenarčič v imenu MDO Primorska, Nadja Kralj za ZSŠDI in vsi predsedniki sodelujočih društev.
Veselo so se prepletali različni naglasi in izgovorjave, narečja in jezikovne nianse. Aplavz so zaslužili tudi nastopi Openskih muzikantov in učencev glasbenih delavnic društva Tabor pod vodstvom Aljoše Saksida in skeči kabaretistk Irene Pahor in Tatjane Malalan, ki sta - preoblečeni v napovedovalko, mamico, vdovo, pohodnico - poskrbeli za smeh in zabavo. Program je zaključil Pihalni orkester Jesenice - Kranjska gora, ki v sedeminštiridesetih letih ni zamudil niti enega srečanja. Drugo leto nasvidenje na Koroškem!

Ivana Suhadolc

Fotografije: Nastop godbe na prireditvenem prostoru in  koncert v dvorani; FOTODAMJ@N

 

12.06.2018 Srečali so se zamejski planinci

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti