Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje

Slovencev iz zamejstva in sveta s predavanjem Romana Beneta, ki bo prejel tudi posebno priznanje

Zamejski Slovenec Roman Benet in Italijanka Nives Meroi sta prvi zakonski par, ki se je povzpel na vseh 14 osemtisočakov. Vmes je moški del naveze, ki je januarja letos pridobil tudi slovensko državljanstvo, prebolel kostnega raka, kar sta poimenovala za svoj 15. osemtisočak.

Roman je začel plezati v 70. letih prejšnjega stoletja ter še vedno sledi svojemu notranjemu alpinističnemu klicu. Najprej je plezal v domačih Julijskih Alpah, kasneje širom alpskega prostora. Leta 1980 je šel na prvo alpinistično odpravo v južnoameriške Ande ter kasneje dodal še številne druge aplinistične podvige in smeri širom sveta.

Roman Benet je prvi Slovenec, ki je dosegel vrhove vseh 14 osemtisočakov. S tem je dodal še en manjkajoči kamenček v sicer bogat slovenski alpinistični opus, ki je v svetu, zlasti v strokovni alpinistični javnosti, zelo prepoznaven ter spoštovan in visoko kotira med aktivnimi alpinističnimi nacijami.

Bolj kot samo dejstvo, da je Roman Benet dosegel vrhove vseh 14 osemtisočakov, kar je že samo po sebi velik in spoštovan alpinistični himalajski dosežek, se je treba zavedati, da je Roman te vrhove v veliki večini dosegel na način, ki v alpinizmu pomeni največ. Alpski in polalpski slog, v majhnih ekipah ali le v navezi s svojo ženo, vedno brez uporabe dodatnega kisika, vedno brez višinskih nosačev, brez predhodnega postavljanja višinskih taborov in po veliki večini brez uporabe fiksnih vrvi.

Je zgled načelnega in častnega alpinista, ki sledi svojemu alpinističnemu čutu ter visokim etičnim alpinističnim merilom. Zgled, ki ga širi v alpinistično lokalno in širšo skupnost. Preko alpinističnih predavanj, člankov in publikacij, javnih nastopov preko številnih medijev, preko filmov, … širi svojo načelnost in častno alpinistično poslanstvo. Skupaj z ženo Nives sta tudi ustanovitelja društva Mandi – Namaste, ki zbira finančna sredstva za pomoč ljudem v Nepalu. Do sedaj sta bili s pomočjo društva zgrajeni dve šoli in bolnišnica v Nepalu. Roman Benet je tako osebnost, kot alpinist in himalajec, človek, ki ima posebno mesto v alpinistični in širši civilni skupnosti. Tako v zamejstvu kot v Sloveniji. Človek s karizmo, neverjetno osebno življenjsko (prebolel je raka ter zamenjal oba kolka) in alpinistično zgodbo, bogatim alpinističnim opusom, doseženo himalajsko krono (vseh 14 osemtisočakov) ter ne nazadnje mož, oče in človek v vseh pomenih besede!

Roman Benet bo kot najuspešnejši slovenski alpinist ter Slovenec, ki je pomembno prispeval k dvigu ugleda Slovenije doma in po svetu, naš posebni gost na dogodku Dobrodošli doma v Brežicah v soboto, 16. junija, ko bo o svojih dosežkih, zgodbah in občutkih spregovoril na predavanju.
Vljudno vabljeni!

Roman bo imel predavanje v Mestni hiši v Brežicah v soboto, 16. junija, ob 15. uri.
Na slavnostni prireditvi bo iz rok ministra Gorazda Žmavca prejel posebno priznanje.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti