Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ustavi se!

… premagaj strah in osvoji svoj vrh

Javna pobuda Ustavi se! letos ozavešča o različnih pojavnih oblikah strahu in njihovem premagovanju.
Vas zanima, kako se s strahovi soočajo in jih premagujejo člani slovenske reprezentance v športnem plezanju?

V vseslovenski akciji Ustavi se! že drugo leto sodeluje Prva osebna zavarovalnica, saj ocenjujejo, da je hiter tempo življenja tesno povezan z vedno bolj pomembno skrbjo za naše dobro počutje in zdravje.
Ker je pri letošnji pobudi nosilna tema soočanje s strahovi, v PRVI želijo prispevati k temu tako, da bi ljudem pomagali premagati osnovni strah. Pomembno vlogo ob tem ima tudi pravočasno prevzemanje odgovornosti za lastno prihodnost, torej da znamo ukrepati in ustrezno poskrbeti za svojo varnost v vseh življenjskih obdobjih.

Za PRVO so v pobudi akciji Ustavi se! člani slovenske reprezentance v športnem plezanju povedali, kako se soočajo s strahovi in jih premagujejo.

Mina Markovič, plezalka z najdaljšim stažem, ki še vedno drži prvo mesto na svetu z največ zmagami v svetovnem pokalu: "S strahom imam izkušnje iz različnih, tako vsakdanjih življenjskih kot tudi profesionalno-športnih in tekmovalnih situacij. Vsekakor pa je, vsaj zame, Prva rešitev tista, ki sicer ni najlažja, a je vendar edina učinkovita: konstruktivno soočenje. To v praksi pomeni, da tudi takrat, ko se počutim nesigurno, v dvomih ali me je nečesa preprosto »strah«, poizkušam v sebi najti tiste pozitivne in močne točke, svoje dobre lastnosti, nadaljujem s treningom ali trdim delom, se spopadem s situacijo in se v mislih prepričam, da sem temu kos. Sliši se enostavno, a gre in deluje tudi v praksi!"

Urh Čehovin, glavni trener slovenske športno-plezalne reprezentance: "Ko se soočimo s trenutki in občutki, ki nam niso znani in jih ne obvladujemo; na prepreke, za katere se nam zdi, da jim nismo kos, se v nas navadno vzbudi strah. Pri plezanju je teh strahov lahko kar precej. Predvsem pri rekreativcih oziroma tistih, ki se s plezanjem pričnejo šele spoznavati: pred padcem, pred višino, zaupanjem tistemu, ki te varuje, konec koncev pred lastnim neuspehom. Poraja se nam misel »pa kaj mi je tega treba?!«. A ko naredimo odločilni korak, ko premagamo to misel in samega sebe, postane plezanje užitek. In tako je tudi pri drugih stvareh v življenju. Prvi korak je tisti, ki šteje. Prva odločitev, ki vodi k napredku, je tista, ki premaga tudi strah. Pri svojem delu se s strahovi drugih soočam vsak dan. S svojimi izkušnjami in znanjem jim kot trener želim pomagati do spoznanja, da vseh reči v življenju ne moremo obvladovati in da je čar življenja prav v tem. Ko se tega zavemo, prepustimo in zaupamo, se počutimo varne in strah izpuhti."

Jernej Kruder, najuspešnejši slovenski balvanski plezalec in trenutno vodilni v seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju: "Ustavi se in uživaj moment. Življenje je prelepo, da bi prehitro steklo mimo nas. Zato se obdaj s cilji, ki jih boš z veseljem premagoval in tako bo pot, četudi težka, lepa in s srcem opravljena."

PZS, 08.06.2019
Ustavi se! … premagaj strah in osvoji svoj vrh

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti