Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O kirurgu

Facebook - Mirko Kunšič: ... dr. Tomažu Ažmanu - spominski večer

Dvorana Slovenskega planinskega muzeja je bila premajhna za vse, ki so prišli na premiero video zapisa o kirurgu, dr. Tomažu Ažmanu.

"Pred dvema letoma, ko sem bil v Vratih, pri spominski maši za zdravnika Tomaža, ki ga nisem osebno poznal, sem v pripovedi prof. Jožeta Miheliča dobil vzgib, da sem se lotil video portreta o njem in njegovem delu ob 25 letnici njegove smrti," je dejal avtor zapisa Janez Žerovec.
Pod idejo so se "podpisali" še Ivo Skumavc, Jože Mihelič in dr. Matej Andoljšek.

Voditeljica spominskega večera, novinarka Marjetka Klemenc, je za uvod povabila k igranju na violino Tomaževega vnuka Mateja Zupančiča, ki je nato v violinskem triu igral še z Evo Kramar in Tino Bučar.

Pred video zapisom so srca prisotnih z Avsenikovimi melodijami pobožali člani ansambla Veseli Begunjčani.

Pripovedovalci, ki so ga opisovali, so sestavljali njegov večplastni portret. Zdravnik, dr. Avgust Mencinger, je le leto starejši od Tomaža.

"Poznal sem ga že v vrtcu. Srečala sva se v jeseniški gimnaziji in nato še na Medicinski fakulteti. Jaz internist, on kirurg. Pri meni v Žirovnici je imel shranjen nahrbtnik poln opeke. Pogosto si ga je oprtal in s pohodi na Stol treniral za odprave," se spominja Mencinger.

Mag. Franc Ekar je obudil spomin na Tomaža, s katerim so leta 1962 preplezali odmevne smeri v francoskih Alpah.

Za župnika Franceta Urbanijo, ki zdaj služi Bogu v Planini pod Golico, je bil Tomaž najprej prijatelj, s katerim sta se srečala v Vratih.

Primarij dr. Matej Andoljšek ga je spoznal leta 1985, ko je bil Tomaž njegov predstojnik, kirurg specialist, eden zadnjih, ki je obvladoval tako kostno kot splošno kirurgijo, ki se je je naučil pri dr. Hafnarju.

"Bolj kot zdravnik na oddelku bolnišnice je bil, tako se mi zdi, predan GRS. Bil je v mnogih reševanjih. Spominjam se, kako je bil oster do takratnih oblasti, ki niso za reševanje hudo ranjenega otroka s poti čez severno steno odobrili helikopterskega prevoza", doda kirurg Andoljšek.

Jože Mihelič ga je opisal kot globoko vernega človeka, ki ima občutek za ljudi. Tomaž je bil na več odpravah. Leta 1992 je odšel v Nepal učit šerpe v posebno šolo, za katero je dal pobudo Aleš Kunaver.

Mitja Košir, alpinist in publicist, je dejal, da je bil zanj velik učitelj v gorah.

"Jaz sem prišel med alpiniste star 14 let. Tomaž je pazil na nas, drugače me ne bi bilo na tem pogovoru. Nazadnje smo se srečali na Bohinjski Beli, kamor nas je, alpinistične sopotnike, povabil Marjan Manfreda - Marjon, ob izidu njegove knjige. Za primarija, dr. Mateja Andoljška, je bil Tomaž najprej človek, nato zdravnik in če je ostalo še kaj časa, tudi šef.

Dr. Mencinger se je po videu o kolegu spomnil tudi dogodka na kirurgiji, na sprejemu. Takratni dežurni kirurg je bil grob do starejše pacientke. Tomaž, ki je to videl, ga je povabil stran od čakajoče in mu ostro dejal, da ga bo na gobec, če se bo tako obnašal. Nato se je vrnil do ženičke, jo pomiril in obljubil, da bodo naredili vse, da bo zdrava odšla domov.

Mojstranski gorski reševalec Klavdij Mlekuž, ki je bil takrat s Tomažem rezerva za YU himalajsko odpravo, pa je opisal dve reševanji, v katerih je bil zraven tudi zdravnik Tomaž.

"Vsaka smrt ga je osebno prizadela. Rekel sem mu, kako moreš biti kirurg, če se ti to dogaja. S Tomažem smo odšli po hudo ranjenega otroka na Tominškovo pot. Bil je nezavesten, z odprto rano na glavi. Namestili smo ga v gorska nosila in začeli sestopati. Tomaž nam je zabičal, da moramo ranjenega nositi tako, da ne bi nosila zadevala v skale in s tem povzročala še dodatne pretrese. Zdravnik je upravičeno besnel na odgovorne, ker ni bilo helikopterskega prevoza za tako hudo ranjenega otroka. In opisal je še eno tragično reševanje na Rjavini.

Primarij, dr. Iztok Tomazin je dejal, da je bila odločitev, da se strokovna srečanja zdravnikov urgentne medicine in GRS preimenujejo v Ažmanove dneve, soglasna.

"Letos nas je bilo na srečanju že več kot sto! Tomaž Ažman je bil izjemen človek. Bil je moj najljubši mentor, zaradi izjemnega odnosa do pacientov. Tega se ne moreš naučiti na Medicinski fakulteti in ne iz knjig," je postavil piko na i Tržičan, dvojni doktor, ki še vedno najde čas za alpinizem in adrenalinske športe.

Spominski večer so sklenili z mislijo, da bi bilo dobro zbrati vso Tomaževo zapuščino in jo objaviti.

Pri tem jim bo lahko s filmskimi posnetki pomagal tudi dolgoletni načelnik postaje GRS Mojstrana Janez Brojan.

Očitno je prišlo do komunikacijskega šuma in za njegov filmski arhiv ustvarjalci videa o dr. Tomažu Ažmanu, niso (iz)vedeli..

Facebook, 08.06.2018 00:25
Spominski večer o kirurgu, dr. Tomažu Ažmanu

 
 





 

Besedilo in fotografije Mirko Kunšič


Slovenski planinski muzej 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti