Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako je mogoče,

Bojan Ambrožič: ... da je Triglav v google Earthu narisan narobe?

Prihaja poletni čas in s tem se bo znatno povečal obisk naših gora. Še preden se odpravim na turo v gore je pomembno, da pripravimo podroben načrt naše ture. Osnovni pripomoček za to nalogo predstavlja čim bolj natančna planinska topografska karta. V preteklosti so bile vse karte papirnate. V današnjem času pa papirnate zemljevide vse bolj nadomeščajo ročni GPS sprejemniki, aplikacije na mobilnih telefonih z nameščenimi digitalnimi zemljevidi in pa posebne pametne ure. O vseh teh temah sem že pisal na blogu. Nisem pa še podrobneje omenjal programa Google Earth, čeprav ga vključim v skorajda vsak svoj blog. Google Earth je najbolj priljubljeno brezplačen program za prikaz Zemeljskega površja. Prvič je izšel že daljnega leta 2001. Od takrat je bil prenesen že več milijard-krat. Program v osnovi prikazuje satelitske slike v različnih merilih, ki so združene v digitalni model celotnega površja Zemlje (in tudi nekaterih drugih planetov v Osončju). Mogoče je tudi zavrteti čas nazaj in npr. opazovati koliko daljši so bili ledeniki le pred nekaj leti. Zelo pomembno je tudi to, da je mogoče v program uvoziti GPS sledi in ta način analizirati pretekle ture. Program je na voljo tudi v obliki aplikacij za mobilne telefone, kjer pa je žal oskubljen nekaterih funkcij. Zaradi vseh teh funkcij je Google Earth »nehote« postal zelo uporaben pripomoček za načrtovanje tur v gorah.

Po mojih izkušnjah je večina hribov in gora, tudi manj znanih, v Google Earthu prikazanih presenetljivo realistično v vseh treh dimenzijah. Vsaj za povprečnega planinca so hribi narisani dovolj natančno, da je Google Earth zelo uporaben za orientacijo. Žal pa so stene gora še vedno narisane premalo podrobno, da bi bil program uporaben tudi za alpiniste in plezalce. Več napak, kot pri sam obliki površja je pri pozicijah vrhov. Le ti so pogosto na povsem napačnih mestih. Vendar običajno velja samo za manj znane gore. Vsi najvišji vrhovi so običajno narisani zelo dobro.

Negativno izjemo pa predstavlja ravno naš Triglav. Na območju, kjer bi morala stati vršna zgradba Triglava, v Google Earthu zeva velika vrtača. Vrh Triglava je označen sredi stene nad Zahodno Triglavsko planoto, približno 250 m zahodno od prave lokacije vrha gore. Točka na kateri stoji Aljažev stolp, pa leži namesto na nadmorski višini 2864 m, na višini 2347 m.
Odpiram to temo, ker je Triglav naš nacionalni simbol in se mi zdi prav, da je pravilno narisan tudi v virtualnem svetu, saj ga tu vidi še več ljudi kot v živo. Google ima poseben obrazec kamor se lahko prijavi napake.
To sem storil že pred letom dni. Pa še vedno niso popravili. Ne razumem, zakaj?

  07.06.2018
KAKO JE MOGOČE, DA JE TRIGLAV V GOOGLE EARTHU NARISAN NAROBE?

2 komentarjev na članku "Kako je mogoče,"

Jaka Ortar,

To je res nenavadno, prepričan sem bil, da bo ob osveževanju podatkov o višinah napaka izginila, a kar ostaja.

Mislim, da sem ugotovil vzrok - Google Zemlja za nadmorsko višino uporablja predvsem podatke SRTM; v 1. in 2. različici je bil ta podatkovni sloj še zelo luknjast, radarske meritve iz orbite pač niso mogle 100% pokriti vsega površja.

Okoli Triglava je bilo površje februarja 2000 uspešno izmerjeno le okoli Planje in naprej proti Doliču ter par točk na Ledinah. Vsi trije triglavski grebeni so "izpadli", prav tako ves svet SV od Triglava (med Triglavom in dolino Kot). Glej tole karto: http://shrani.si/f/q/kA/4ttl7GyK/triglavsrtmv2.jpg

Za to veliko prazno območje so očitno uporabili neke druge podatke o nadmorski višini (morda ASTER), na območju zlepljanja (na robovih) obeh podatkovnih slojev pa je ravno vršni del Triglava, ki se na Google Zemlja danes kaže kot inverzna reliefna oblika (kotanja).

Napaka se seveda kaže tudi na reliefnem Google Zemljevidu:

http://shrani.si/f/2I/qa/4Vxum76e/triglav3.jpg

Z rdečo sem nakazal dejansko lego triglavskih grebenov.

Čudi me, da še niso uporabili novih različic SRTM (zdaj že v3 in v4), kjer so višinski sloji iz različnih virov zlepljeni pravilno, povečana pa je tudi prostorska ločljivost (30 namesto 90 metrov). Malo reklam, malo muzike za uporabnike. ;)


Bojan Ambrožič,

Hvala za odgovor Jaka. :) Vendar vse kar si želim je to, da popravijo. Sedaj vem zakaj je napaka. Ampak skorajda neverjetno se mi zdi to, da so neki skorajda nepomembni hribi popolnoma pravilno narisani, Triglav pa ni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti