Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zakaj ne bi

Aktivni.si: smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicljev") v naravi?

Pogosto vidimo, da ljudje postavljajo v naravi kamnite skulpture oz. "možiclje", ko postavijo kamen na kamen. Kakšen je njihov namen?

Med drugim lahko opazite celo morje kamnitih skulptur ob cesti na Vršič in tudi drugod. Morda se na prvi pogled zdi lepa umetniška stvaritev, lahko pa predstavlja tudi težavo. Zakaj?

S skulpturami iz kamnov oz. možiclje so včasih, ko še ni bilo markacij, označevali planinske poti. Kot kažipote so jih uporabljale že stare kulture in jih lahko najdemo na keltskih ali indijanskih področjih, v mongolski stepi, v Tibetu, Andih...
Ponekod, predvsem v visokogorju ali na brezpotjih, planinci s kamnitimi kažipoti še danes označujejo poti
.

1. Kamnite skulpture se postavljajo z namenom
Njihov prvotni namen je, da služijo kot kažipoti, da se ljudje ne bi izgubili. Morda se bo nekdo izgubil ravno zaradi možiclja, ki ga nekdo postavi kar tako, zaradi "lepšega". Postavljajo jih torej alpinisti, plezalci in planinci na neoznačenih poteh, da bi pomagali drugim, da ne zgrešijo poti.

Možiclji tako izgubijo svoj namen in učinek, če jih postavljamo kar tako, ker izgledajo dobro za Instagram fotografijo.

2. Pustimo naravo kar se da nedotaknjeno
Vsakdo, ki gre rad v divjino, ga tovrstne skulpture opomnijo, da človek zares pusti svoje sledi in vplive povsod. Kot morda popiše kamne in drevesa ter pušča smeti. Cilj človeka v naravi bi moral biti, da se ne opazi, da je tam sploh bil, in tako omogoči tudi drugim, da uživajo v neokrnjenosti narave. Prav tako si veliko živali in žuželk ustvari dom pod kamnom, zato lahko s takšnimi skulpturami uničimo njihove domove in vplivamo tudi na rastline.

Morda torej kamnite skulpture niso težava, če se jih nahaja celo morje ob cesti na Vršič, saj tam ni nevarnosti, da bi se kdo izgubil, pa vendar premislite, ko jih postavljate, kakšen je vaš namen.

unofficialnetworks.com in Smitsonian magazine

17.05.2018
Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicljev") v naravi?

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti