Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ubil se je

Slovenske novice: ... alpinist z le enim prstom na rokah

Japonec umrl v osmem poskusu, da osvoji Mount Everest. - Nepalka z devetimi vzponi podrla svoj prejšnji rekord.

Izkušeni japonski gornik Nobukazu Kuriki se je po sedmih neuspešnih poskusih še osmič lotil vzpona na najvišjo goro sveta. V ponedeljek, med spustom, je njegova ekipa z njim izgubila stik. »Ni se več oglašal, ko smo v mraku v podnožju oprezali za njim, nismo več videli svetilke na njegovi čeladi,« so zapisali na facebooku. Ekipa se je potem podala na goro, sledili so njegovi poti in ga našli.
Kuriki je umrl, ker mu je zdrsnilo in je padel.

Na desnici le še palec

Mraz je na Everestu Kurikiju skoraj prišel do živega leta 2012, tistikrat je ostal brez skoraj vseh prstov na rokah, imel je le še palec na desni dlani in ni mogel uporabljati sekirice za led, nujne opreme gornikov. Kitajske oblasti so mu leta 2009 zaradi ekstremnih vremenskih razmer ukazale, naj se spusti, še preden je dosegel vrh Everesta, niti leto pozneje ni bilo bolje, na vzpon sta vplivala slabo vreme ter usodna nesreča enega od članov njegove ekipe. Na vrh ni prišel niti leta 2011, leto pozneje je zaradi ekstremnega mraza ostal brez devetih prstov. Spet je poskušal priti na vrh leta 2015 in tudi takrat so mu vzpon preprečile slabe razmere, vreme mu ni bilo naklonjeno niti v letih 2016 in 2017. Kuriki je sicer uspešno osvojil vrhove gora do 8000 metrov, in to brez pomoči kisika, 8850 metrov visokega Everesta ni mogel.

260 ljudi je umrlo med vzponom na najvišji vrh sveta.

Šerpa in pomivalka posode

Od leta 1922 je poskušalo Everest osvojiti več kot 10.000 ljudi, prvemu je uspelo Edmundu Hillaryju leta 1953. Najbolj smrtonosno leto je bilo 1996, ko je med vzponom na vrh umrlo kar 15 ljudi. Osem jih je življenje izgubilo 11. maja na višini 8000 metrov med spustom. Everest ni le najvišja gora na svetu, je tudi večno počivališče za stotine planincev, do danes je menda umrlo več kot 260 ljudi. 

A seveda so tudi zgodbe s srečnim koncem, velike zgodbe. Med te zagotovo spada največja gornica Everesta, ki je vrh osvojila že devetkrat! Šerpa Lhakpa pravi, da bi bila rada navdih za sleherno žensko, ki lahko prav tako kot ona doseže svoj cilj. Lhakpa je bila skupaj z bratom vodnica kakim 50 planincem, ko je prejšnji teden osvojila vrh in tako podrla svoj stari rekord ter postavila novega, je namreč rekorderka po številu vzponov na Everest. Devetič pa ne bo zadnjič, saj 44-letnica pravi, da se bo vrnila prihodnje leto. Zdaj pa, še pravi, se veseli, da bo spet videla svoje tri otroke, ki so ostali doma v Connecticutu, natančneje v West Hartfordu, kjer v trgovini Whole Foods Market dela kot pomivalka posode.

 26.05.18 15:55
Ubil se je alpinist z le enim prstom na rokah

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti