Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.05.2018

Vrnitev odprave 

Lindič in Papert doma

Luka Lindič (AO Celje Matica) in Ines Papert sta se po nugodnih pripetijah in slabem vremenu srečno vrnila z odprave. Njun prvi aklimatizacijski cilj nad baznim taborom je bila južna stena gore Nyanang Ri (7071 m). Pod njeno steno sta najprej znosila potrebno opremo in nato dva dni počakala na dovolj dobro vremensko napoved. Prvi dan plezanja sta dosegla mesto za bivak na višini 6300 metrov. Šotor sta postavila v ledeniško razpoko, na prvi pogled dobro zaščiteno pred plazovi. Ponoči je sledilo presenečenje, ko je masa snega pričela drseti na šotor in ju pregnala na prosto. Šotor je povsem zasulo in uničilo. Izkopala sta potrebno opremo in se v močnem sneženju vrnila nazaj v bazni tabor, kjer sta nato nekaj dni urejala misli in se nazadnje odločila za poskus v ne preplezani zahodni steni Pungpa Ri (7450 m). Zaradi Inesinega slabega počutja sta morala tudi tam obrniti. Napoved za prihodnje dni nato ni bila obetavna, zato je padla odločitev o prekinitvi odprave. Sporočila ...>

Naše stene

Sneg še pestri dostope in krasi senčne stene, nevihte skrbijo za hitrejši korak in vlažne oprimke, pa vendar se da plezati in se pleza. Novosti v naših stenah sicer ni bilo, poudariti pa velja nekaj zanimivih smeri, ki so v zadnjem tednu dobile obisk. V soboto, 26. maja, sta Blaž Karner in Marko Aničin (oba AO Ljubljana Matica) v Koglu preplezala Hruško (VI, 230 m). Smer vstopi v levem delu stene in takoj postreže z najzahtevnejšim raztežajem. Po lepoti naj bi zaostajala za bolj obiskanimi sosedami, a je kdaj lepo tudi kaj novega (pozabljenega) poskusiti.

Hruška v Koglu. Vir: AO Ljubljana Matica

V Rušici sta istega dne Bor Levičnik (AO Ljubljana Matica) in Janez Svoljšak (AO Kranj) preplezala smer Za prjatlce (VIII+/ VII-, 250 m). Gre za dobro opremljeno smer, nastalo v začetku tega tisočletja. Stena je že povsem kopna, pravzaprav že skoraj prevroča za plezanje, a še je čas zanjo. Bor smer priporoča, možnosti v soseščini pa je še več.

►Plate, zajede, luske, poči... in kompaktna skala v južni steni Rušice. Vir: AO Ljubljana-Matica

Aleš Paradiž (AK Črna) in Tjaša Kolar (AO TAM) sta v ponedeljek, 21. maja, plezala v Peci. Aleš se je vrnil poravnati nedeljski dolg, ko je s soplezalcem pomotoma zavil iz Koroške smeri (IV-V, 350 m) v Člansko smer (VI/IV, 240 m). V ponedeljek sta s Tjašo uspela doseči vrh stene povsem po Koroški smeri. Ugotovila sta, da v drugem raztežaju ni potrebno plezati do vrha po zajedi, v tretjem pa ni potrebno prečiti levo, kot piše v vodniku, pač pa plezati izrazito desno. 

Plezalo se je v Kozjeku, kjer je bil dvakrat ponovljen Bonifacijev steber (VII-/VI, 120 m). 23. maja sta ga plezala Miha Gorjanc in Marko Mavhar, 27. maja pa Luka Kračun in Nejc Kidrič (vsi AO Grmada Celje). Obiskana je bila Planjava, kjer je bilo med sončnimi obdobji prav prijetno. Katarina Rogelj (AO Kranj) opisuje dogajanje smeri v Humar-Škarja (V-/IV, 270 m). Večkrat je bil obiskan Veliki vrh na Jezerskem in Klemenča peč v Logarski dolini.

Karnija

Karnija je priročen clilj za ta čas. Ne predaleč čez mejo, kopne južne stene in dobra skala. Peter Ramuš (AO jesenice) je s soplezalko tam plezal 26. maja. Najprej sta obiskala goro Monte Amariana in sledila opisom v italijanskem vodniku IV. grado, friuli orientale - izboru smeri v vzhodni Furlaniji. Na licu mesta sta ugotovila, da je njun cilj - kombinacija smeri Via Apuanice in Arachnofobie - v slabem stanju. Zarjaveli svedrovci majhnih diametrov so ju pripravili k povratku že v prvem raztežaju. Od lokalca sta kasneje izvedela, da so vse smeri v omenjeni steni v slabem stanju. Kasneje sta plezala nad Plockenpassom smer Bella Venessia (5c, 155 m).

S Hrvaške in Bosne

Člani AO Tržič so se udeležili Pecka rock climbing festivala v Bosni. Več ...>

Člani AK Vertikala so plezali v Tulovih gredah na Hrvaškem.
Spomnimo se, da je pred kratkim luč spleta zagledal plezalni vodnik to to območje.

Posveti KA - Osrednja Slovenija

Komisija za alpinizem nadaljuje s posveti s člani alpinističnih odsekov. Naslednji posvet bo v torek, 5. junija, ob 19. uri v Ljubljani. Več ...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti