Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Air Zermatt

19. in 20. maja letos so v Zermattu proslavili 50-letnico helikopterskega podjetja Air Zematt.

air-zermatt.ch

Že šestdeseta leta prejšnjega stoletja je beležil Zermatt milijon nočitev. Bolnišnične pomoči potrebne domačine in tujce so iz kraja, ki je brez cestne povezave s svetom, vozili v poštnem oddelku železnice, ki pa v nočnem času ni obratovala. To stanje je direktorja zdravilišča Zermatt Constanta Cachina in lastnika lekarne Beat H. Perrena vzpodbudilo, da sta ob podpori še nekaj vplivnih domačinov leta 1967 organizirala iniciativni odbor za ustanovitev helikopterske družbe.
Leta 1968 so za 450.000 CHF kupili Agusta Bell 206 A, 1/3 zneska je prispeval Beat H. Perren.

Air Zermatt je s 65 zaposlenimi, od tega 13 piloti in 10 helikopterji (trije od njih so dvomotorci, kar je po EASA standardu (Evropska agencija za varnost v letalskem prometu) pogoj za reševalne polete. V gorah nad Zermattom se dnevno primeri povprečno deset nesreč, pri katerih igra hitro posredovanje gorskih reševalcev ob podpori helikopterske posadke Air Zermatta neprecenljivo vrednost, istočasno pa tudi pomemben doprinos k ponudbi in opremljenosti kraja, ko se ljudem primeri karkoli neželjenega. Naj ne bo odveč omeniti, da je 95 % vseh klicev na pomoč iz gora izvedeno po prenosnih telefonih.
Air Zermatt s helikopterji pomembno sodeluje tudi pri gradbenih in drugih delih v visokogorju (gradnja daljnovodov, žičnic, planinskih koč, poti ter hotelov, oskrbi koč, ...).

Air Zermatt je tudi pomemben dejavnik pri razvoju in uveljavljanju novosti v doktrini in prenosu znanja v helikopterskem reševanju v gorah. Podjetje kot član aktivno sodeluje v ICAR (Mednrodna komisija za reševnje v gorah). Predzadnji predsednik te organizacije je še danes poslovodja AIR Zermatt.
V izobraževalnem centru tega podjetja v gorskih poletih in reševanju so se šolali in izpopolnjevali piloti ter gorski reševalci iz vsega sveta. Med drugim tudi pakistnaki vojaški piloti potem, ki so leta 2003 iz stene Nanga Parbat rešili Tomaža Humarja.

Po Walliser Bote ... pripravil: Danilo Škerbinek

1815.ch
21.05.2018

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti