Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.05.18

Primorski dnevnik: »Drugače mladi« na Pivškem | O slovenski planinski poti | Mladinci na Matajur | ... | Poletni čas, čas planinskih izletov

»Drugače mladi« na Pivškem

Tokrat smo se »drugače mladi« na povabilo Branke Kranjec zbrali v soboto, 12. maja, in se podali na sprehod med gozdove, ki poganjajo mlade veje po katastrofalnem žledu izpred nekaj let. Tla pa so prekrita s praprotjo, raznovrstnim gozdnim rastjem, predvsem pa z užitnim čemažem in dišečimi šmarnicami. Zaradi njih smo prišli, da jih občudujemo in povohamo.
Z osebnimi avtomobili se nas je petnajsterica peljala do Rakulika, kjer je doma naša gostiteljica, ki je šla z nami hodit. Hoja je bila lahka, po urejeni gozdni poti, med neštetimi odtenki zelene barve, med travniškim cvetjem, v vsem svojem razkošju, šmarnice so rasle kar ob cesti, ne v globači, kamor jih je hodil nabirat Prežihov Varanc za svojo mamo.
Po približno treh urah hoje in prijetnega pomenkovanja smo prispeli do domačije Branke in Paola, kjer nas je čakala prava gostija, foto, meso na žaru, ki ga je odlično pripravila Nada. Domačinka Sonja je prinesla cel pladenj slaščic. Seveda ni manjkalo žlahtne kapljice, za katero je poskrbel Ivan. Vino nagrajeno na razstavi v Barkovljah. Branka pa je postavila na mizo še nekaj steklenic domačega žganja obogatenega z zdravilnimi rastlinami ... za prebavo.
Kot se spodobi v družbi mladih, čeprav drugače, smo lepo zapeli in se imeli prav prijetno, tako da je prehitro prišel čas odhoda.
Hvala vsem, Branki, medu Paolu, Nadi, Sonji, Ivanu, Radošu, ki nas je vodil na pohodu, da ne bi zašli in se srečali z medvedom, čigar šapo smo videli odtisnjeno v svežem cestnem blatu. (km)

O slovenski planinski poti

Jutri, 18. maja, ob 18.30 bo v Tumovi dvorani KB centra v Gorici drugo srečanje od niza planinskih večerov v organizaciji SPDG.
O slovenski planinski poti in o svoji izkušnji bo spregovoril Matjaž Klemše.

Mladinci na Matajur

Mladinski odsek SPDT, ki pripravlja izlete za otroke in mlade družine, je organiziral v pomladnih mesecih dva krajša izžeta po tržaški okolici. Prvič so se sprehodili med Trebčami in Gropado. Med potjo so spoznavali okolje, se zabavali in igrali, naslednjič so se povzpeli na Volnik Za nedeljo, 27. maja 2018, pa Mladinski odsek načrtuje celodnevni izlet na Matajur. Izletniki se bodo zbrali na Opčinah, na parkirišču ob krožišču v smeri Bani Odhod ob 7.00 uri Vabljeni vsi prijatelji doživetij v naravi Za prijave in dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 3282196127 Neža, (+39) 3317045458Julija, mladinski@spdborg.

Kamniti lovec

Za nedeljo, 20. S, 2018 načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst pohod na Sv. Vičarje in na 2071 m visokega Kamnitega lovca, najvišjo vzpetino v skalnatem vencu Višarskih glav. Vrh je, zaradi posebne geografske lege, prav posebno razgledišče. Osrednja Viševa skupina in Montaževa ostenja so kot na dlani zanimivi so pogledi na Julijce in na številne druge gorske verigi. Pot ni nevarna je pa zahtevna, ker je treba premagati 1400 m višinske razlike (možnost je tudi vzpon in/ali sestop z žičnico, pri čemer se prihrani skoraj 1000m). Zbrali se bomo v Bazovici pri Kalu ob6.uriinsez osebnimi avtomobili na razpolago bo Uidi društveni kombi odpeljali v Kanalsko dolino.

Nujna je planinska oprema, pohodniške palice in čelada. Vpisuje Mauro 3452420325.

Troglav dvojček Triglava

Konec naslednjega tedna bodo gorički planinci obiskali Troglav, zanimivo goro na meji med Hrvaško in Bosno. Vrh dosega nadmorsko višino 1913 metrov in je z zahodne (hrvaške) strani v glavnem travnat (visokogorska planota) z izjemo precej skalnatega vršnega grebena. Dostop z bosanske strani je krajši in predvsem poteka skozi bukov gozd. Prenočevanje je rezervirano v planinskem domu v Ravnem Vrdovem, na nadmorski višini okrog 950 metrov. Ob glavnem cilju se bodo člani SPDG povzpeli še na nekaj sicer laže dostopnih vrhov nad naseljem. Informacije o morebitnih prostih mestih: Vlado 3317059216,

Udeležba na 47. srečanju planincev na Opčinah

Na sedežu SPDG sprejemajo prijave za udeležbo na letošnjem srečanju članov slovenskih planinskih društev, ki ga prireja SPDT v nedeljo, 10. junija, na Opčinah. Poleg dveh pohodov pripravljajo tržaški planinci tudi delavnice za najmlajše člane društev in mladince. Pohoda in delavnice bodo izpeljali v dopoldanskem času. Medtem ko bo kulturni program potekal na dvorišču Prosvetnega doma na Opčinah v popoldanskem času. SPDG bo za svoje člane poskrbelo avtobusni prevoz. Prijave in informacije na sedežu društva, pri odbornikih in po tel. 3317059216 (Vlado).

Poletni čas, čas planinskih izletov

Začenja se nova poletna sezona planinskih izletov, najbolj primeren čas tudi za poravnavo letne članarine in zavarovalnine (za člane PZS). Društvo naproša člane, da to uredijo čimprej pri odbornikih ali na društvenem sedežu, ki je odprt ob četrtkih med 19. in 20. uro.

17.05.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti