Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jezersko

prvi slovenski kraj v mreži Gorniške vasi/Bergsteigerdörfer

Mednarodna mreža Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom.
Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Danes je v mrežo vključenih 20 krajev v Avstriji, trije kraji na Bavarskem (letos se vključuje četrti), en na Južnem Tirolskem (letos vstopa še eden), pridružuje se tudi prvi kraj v okviru preostale Italije, v Sloveniji pa je pionir gorniških vasi Jezersko. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Planinska zveza Slovenije je nacionalni nosilec projekta, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor RS, ki skrbi za izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji, ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Osnovne značilnosti krajev, vključenih v projekt Gorniške vasi, so njihova geografska lega v mirnem gorskem okolju, majhnost, živa gorniška in s tem povezana tudi kulturna tradicija ter razvite dejavnosti, ki omogočajo obiskovalcu, da aktivno preživlja dopust s pohodništvom in plezanjem, da uživa v turnem smučanju, hoji s krpljami, turnem gorskem kolesarjenju in drugih gorskih športih, ki jih je mogoče izvajati zgolj z lastno močjo in brez tehničnih pripomočkov. Partnerji, to so ponudniki nastanitev in drugih storitev v krajih, pa skupaj s planinskimi društvi omogočajo, da obiskovalci spoznajo tudi lokalno zgodovino, njene kulturne in druge posebnosti in zanimivosti ter uživajo v gostoljubju in lokalni kulinariki. S tem projekt prispeva tudi k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju.

Jezersko, ki leži ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, je eno od 100 slovenskih izjemnih krajin oz. prepoznavnih krajinskih območij, pomembnih na nacionalni ravni, kot to določa Strategija prostorskega razvoja Slovenije. Gore zapirajo dolinski svet v mogočni amfiteater, ki ga sestavljata Makekova in Ravenska kočna, na zahodu pa se raztezata manj naseljeni dolini Komatevre in Podstoržiča. Vas je z mnogo zaselki razpotegnjena od Kokre na jugu do mejnega prehoda Jezerski vrh na severu. Turizem je na Jezerskem že od začetka slonel na izjemnosti gorskega okolja, ki mu daje identiteto. Bogata geološka preteklost, navdušujoč zid gora, prostrani gozdovi, zapuščina ledenikov, velika biološka raznolikost, kulturna krajina s stoletnimi jesenovimi mejami, starodavne domačije ter bogata planinska in alpinistična zapuščina so čar Jezerskega, ki čaka, da ga odkrijete. Zato si vzemite čas in vstopite v bogastvo zgodb in doživetij, ki ga srečanje z Jezerskim ponuja - v gorah in pod njimi.
Vir: PZS.si 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti