Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za aktivne uživače

Za prvomajske počitnice smo se odpravili na največji grški otok - KRETA. Po večini smo jo raziskovali na peš pogon.

Pišejo se časi, ko marsikdo želi svoje počitnice preživeti na aktiven in tudi atraktiven način. Mi smo si prav takšen oddih napisali za prvomajske počitnice.
Odpravili smo se na Kreto. Kljub temu, da na letni ravni Kreta sprejme štiri milijone obiskovalcev, mi takšnega občutka nismo imeli. Tja smo se namreč odpravili pred glavno sezono in v kraje, kjer masovni turizem nima vstopa.
Smo pa zato mi morali vstopiti v pohodniška obuvala, prehoditi kar nekaj sotesk ter obmorskih poti. V zameno za to smo bili priča enkratnim razgledom, imeli plaže samo zase ter se dan za dnem čudili kreacijam mame narave.

Da smo brez težav prehodili zastavljene cilje, so nam v veliko pomoč priskočila »super živila«, kakor smo jih poimenovali. Naši krožniki so vsak dan risali nove vzorce grških ter lokalnih dobrot, s katerimi smo naše brbončice razvajali dan za dnem. Najverjetneje se marsikdo strinja z nami, da v Grčiji lačen ne moreš ostati. In ne samo to. Hrana je tista, ki Grčijo naredi med obiskovalci še bolj očarljivo in priljubljeno.

Na poti smo ves čas bili priča tudi brezplačni aromaterapiji. Timijan, žajbelj, jasmin, oleander ter ostala druščina nadišavljenih lepotic je res poskrbela, da so naše dihalne poti prišle na svoj račun. Napolnile so se tudi vreče za domov. Vsebina teh pa je še bolj BIO in EKO, kot jih obljublja marsikateri proizvajalec.

Naše pohodniške poti so bile nekoliko drugačne od tistih, ki jih uberemo doma. Na koncu nas ni čakala najvišja točka ter razgled na ostale vršace. Bilo je prav nasprotno. Našo končno točko je po večini predstavljala nadmorska višina plaže, katero smo z veseljem izkoristili za osvežitev. Kaj želi človek lepšega, ko po nekaj urni hoji zamenjaš gojzarje za kopalke in se osvežiš z mediteranskimi valovi.

Velikokrat so nam na poti družbo delale le prijateljice na štirih nogah. Njihovo ljubko beketanje je bila naša glasbena spremljava, ki nas je spremljala na precejšnjem delu naše poti. Najverjetneje so se nam čudile in spraševale, zakaj smo ubrali prav njihove, kozje poti.

V Grčiji ja najbolj poznan ritem življenja SIGA SIGA. Naša skupina je bila ritmično zelo nadarjena in je ritem zelo hitro osvojila. Kljub ciljem, ki smo jih imeli in tudi dosegli, smo si za vse to vzeli tudi čas. Veliko časa. Če je nam je bilo do tega, da smo na trgu posedali, smo pač posedali in se nastavljali sončku. Tudi srebanje frapeja (ledene kave) smo želeli posnemati kot to počnejo domačini. Kako že? SIGA SIGA

Kreta je dom tisoče kanjonom in sotesk. Vsem poznano soteskanje oziroma »canyoning« postaja vedno bolj priljubljena oblika aktivnežev in ljubiteljev narave. Naše potepanje po Kreti pa bi lahko poimenovali kar peš soteskanje po Kreti, saj smo prehodili kar tri soteske. Vsaka je po svoje edinstvena. Prehodili smo najdaljšo – Samaria, se načudili tišini in miru v Irini ter premagali tudi Anidri.

Domov smo se vrnili polni vtisov čudovite narave, dobre hrane, prijaznih domačinov, turkiznega morja, dobre družbe in še bi lahko naštevali.

Več na: www.barbara-adventure.si/p/kreta.html

...05.2018
 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ POH Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti