Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ura

Bojan Ambrožič: Na odpravi na Elbrus sem uporabljal pametno tekaško uro Garmin Fenix 5X Sapphire.

Gre za trenutno najbolje ocenjeno outdoor uro na trgu. Zato sem sklenil, da jo še sam preizkusim. Glavna lastnost oz. prednost te ure, da je nanjo možno nalagati zemljevide. Zato ima ura kar 12 GB prostora. Nova ura ima že prednaložen osnovni zemljevid cest in mest celega sveta. Ta zemljevid je mogoče uporabljati za cestno navigacijo in za kolesarjenje. Vendar jaz mislim da je osnovni namen te ure navigacija po hribih.

Planinske zemljevide s celega sveta si lahko brezplačno prenesemo z naslednje povezave (klik). To storimo tako, da si na računalnik prenesemo datoteko “Garmin”. Jaz sem si prenesel zemljevid z imenom “Alps”, ki zajema območje skorajda celotnih Alp. Zemljevide prenesemo iz računalnika na uro tako, da najprej datoteko “unzippamo”. Zip datoteka vsebuje tri datoteke. Potrebujemo samo prvi dve. Nato pa uro s kablom priklopimo na računalnik in obe datoteki vržemo v datoteko “Garmin” v uri. Ura nato samo prepozna zemljevide. Zemljevid nato le še vklopimo v uri (klik).

Med uporabo sem bil presenečen sem kako dobri so ti zemljevidi, saj poleg plastnic, imen vrhov in koč prikazujejo zelo veliko število poti. Prav tako so v zemljevide vrisani gozdovi, travišča in imena ledenikov. V karte je vrisanih sicer nekoliko manj planinskih poti, kot jih vsebujejo karte iz aplikacij za mobitele. O njih sem podrobneje že pisal. Ampak pričakujem, da bo v prihodnosti mogoče na uro naložiti tudi bolj podrobne karte. Na uro je že mogoče naložiti tudi satelitske slike Birds Eye. Vendar žal le za doplačilo. Zato te funkcije še nisem preizkusil.

Seveda je na uro mogoče nalagati tudi GPS sledi. To pa ni najbolj preprosto. Obstaja več načinov. Meni se zdi najlažji ta, da GPS sled convertamo iz GPX, KML, KMZ ali katerega koli drugega formata v .FIT format. To je edini format, ki ga ta ura razume. Nato uro priklopimo na računalnik in sled vržemo v datoteko “Courses” v uri. Prevajalci v slovenski jezik so besedo “Courses” zelo nerodno prevedli v besedo “Igrišča”. Zato nato naložene GPS sledi v uri najdemo v meniju “Igrišča”. V obratni smeri, če želimo iz ure izvoziti GPS sled, je to najlažje narediti tako, da prek bluetooth uro povežemo z mobilno aplikacijo Garmin Connect. V tej aplikaciji je mogoče pregledati sled in analizirati celotno vadbo. Ker ima ura vgrajen žiroskop in pospeškomer ura npr. meri tudi število prehojenih korakov ter meri kakovost spanca prek zaznavanja obračanja človeka v postelji med spanjem.

Ura velja za t. i. smart watch oz. za pametno uro. Zato je podobno kot na pametne mobilne telefone, mogoče na uro nalagati različne aplikacije, odvisno od osebnih potreb. To storim na portalu Garmin IQ, kjer je na voljo za prenos že več kot 1500 aplikacij. Jaz sem si npr. naložil bolj pregledni višinomer in časovnik sončnega vzhoda in zahoda.

Naslednja funkcija ura, ki me je prepričala, je optični senzor srčnega utripa. Nikoli nisem maral prsnih merilcev srčnega utripa, saj so me dušili, ko sem jih nosil. Tako sem te merilce ponavadi uporabljal le kak teden, potem pa sem jih pospravil v predal in nikoli več uporabil. Ta ura pa ima pa na spodnji strani optični senzor. Ta deluje tako, da posebna luč osvetljujejo žile na zapestju. Senzor pa potem izračuna pretok krvi in iz tega srčni utrip. Ta način merjenja srčnega utripa je manj natančen od prsnih merilcev. Prav tako ima nekaj sekundno zakasnitev. Za tekače, ki delajo šprinte oz. intervale ta način ni primeren, saj bo ura zaznala povečan srčen utrip šele ko bo šprinta morda že konec. Ura seveda podpira tudi prsni merilec srčnega utripa, ki ga je žal potrebno dokupiti.

Baterija ure je dobra. Z vklopljenim merilcem srčnega utripa in pospeškomerom brez težav zdrži vsaj 14 dni. Z vklopljenim GPS-om pa zdrži vsaj 20 ur. Ima funkcijo “ultra track mode”, ki podaljša življenjsko dobo baterijo do 30 ur. To drži. Vendar hkrati natančnost GPS sledenja močno pade. Zato je ta funkcija za silo uporabo le na ultramaratonih. Ni pa uporabno, če smo nekje v hribih in bi se potem po zapisani GPS sledi radi vrnili nazaj na izhodišče. Ura se popolnoma napolni v približno dveh urah. Moti pa me, da se uro ne priklopi s pomočjo standardnega micro USB / USB C kabla, ampak posebnega Garminovega kabla, ki je drag, če ga izgubimo.

Imam uro v izvedbi “Sapphire”, ki kot že ime pove ima safirno steklo. Safir je draguljarsko ime za mineral korund. Korund pa je zelo trd mineral, po Mohsovi trdotni lestvici zaostaja le za diamantom. Zato se steklo te ure ne bi smelo poraziti, niti v stiku s kovino ali skalo. V uri seveda ni pravi naravni safir, ampak gre za njegov sintetičen različek.

Skratka gre za odlično uro, ki v vseh pogledih zadovoljuje mojim športnim potrebam. Doslej sem se v hribih vedno navigiral s pomočjo zemljevidov naloženih na mobilne telefone. Vendar je bila večna težava baterija telefona. To sem v določeni meri reševal s powerbanki. Na Elbrusu kjer je bilo – 20 °C pa tudi to ni delovalo, se mi je telefon zaradi mraza izklopil tudi pri 97 % napolnjenosti baterije. Ta ura pa mi omogoča GPS navigacijo z zemljevidi tudi v teh najbolj ekstremnih pogojih. Edina slabost te ura je njena izjemno visoka cena, saj redna cena te ure znaša kar 900 €.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti