Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za Vrata

Gorenjski glas - Marjana Ahačič: ... poseben režim

V lokalni skupnosti poudarjajo, da ne gre za zapiranje ceste v dolino Vrata, temveč za uvajanje posebnega prometnega režima, ki bo, predvsem na vrhuncu poletne sezone, življenje v dolini naredil znosno tako za prebivalce kot za obiskovalce.
Mojstrana – Število obiskovalcev alpskih dolin se iz leta v leto povečuje. V Vratih, dolini, ki velja za eno najbolj obremenjenih pri nas, na vrhuncu sezone na dan naštejejo do petsto parkiranih vozil, je že pred časom opozoril kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki sicer vodi občinski projekt umirjanja prometa v alpske doline. O tem, kako se konkretno soočiti s pričakovanimi množicami obiskovalcev, ki že spomladi, predvsem pa poleti, prihajajo v Mojstrano z okolico, so se na delovnem sestanku v Mojstrani v sredo pogovarjali predstavniki lokalne skupnosti in Triglavskega narodnega parka.

Poskusni dan

»V zadnjih letih se je pokazalo, da se promet v alpske doline s posebnim režimom varovanja, to je v Vrata, Kot in Krmo, pa tudi Tamar in čez Vršič močno povečuje. Jasno je, da potrebujemo ukrepe, s katerim bomo stanje uredili. Zato smo se odločili, da v soboto, 18. avgusta, poskusno uvedemo poseben prometni režim za dolino Vrata,« je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

»Ceste ne bomo zapirali, ampak bomo obiskovalce usmerili na parkirišča v Mojstrani in okolici ter jih nato z javnim prevozom odpeljali do izhodiščnih točk za obisk Vrat. V ta namen bo v Mojstrani dodatno urejenih okoli 250 začasnih parkirnih mest. Ob tem bo za planince veljal poseben režim – v dolino se bodo lahko z avtomobili pripeljali do sedme zjutraj – prav tako za domačine ter lastnike zemljišč in gozdov. Gre za testni dan, na podlagi katerega se bomo nato odločali, kdaj, kako in pod kakšnimi pogoji se bo reguliral promet v dolino Vrata oziroma kje in na kakšne način bo promet za osebna vozila omejen.«

Skupaj nad težave

Kot poudarja kranjskogorski župan Janez Hrovat, je pomembno, da se o režimu dogovorijo vsi pristojni. »Trenutno gre za začetke pogovorov; pomembno je, da skupaj stopimo vsi, ki živimo in delamo na območju TNP. Gre za področje, ki združuje več kot deset občin; vsi problem v zvezi s prometom vidimo, se ga zavedamo in ga tudi rešujemo skupaj.« Ob tem župan Hrovat še pravi, da si bodo v Kranjski Gori prizadevali, da se problematika mirujočega prometa uredi po vsej občini od Mojstrane do Rateč. »To je najbolj pomembno predvsem ob vročih koncih tedna na vrhuncu sezone, ko iz bližnjih mest, oddaljenih do dvesto kilometrov, prižene v naše kraje nesluteno in res veliko količino pločevine.«

Poleti je neznosno

»Če bo turistov preveč, bo turizem nekvaliteten,« ob tem opozarja predsednik sveta KS Dovje - Mojstrana Franci Koražija. »Poleti so avtomobili parkirani tako rekoč povsod: po travnikih in cestah, makadamski prah se širi daleč v gozd ... Gostje so nezadovoljni, domačini slabe volje, ker zaradi prometnih zastojev ne morejo normalno v službo, kmetje nimajo dostopa do parcel in gozdov ... Verjamem, da z razumnim pristopom lahko pridemo do rešitve, s katero bo zadovoljna večina. Verjetno pa bo treba za začetek predvsem spremeniti miselnost, spoznati, da morda ni nujno, da z avtom pridemo do čisto zadnjih centimetrov poti, po katerih se je sploh še mogoče peljati.«

15.05.2018
Za Vrata poseben režim

Aljažev dom v Vratih je izjemno priljubljena izletniška točka in izhodišče za obisk okoliških gora.

7 komentarjev na članku "Za Vrata"

Igor Pavlič,

Gre za to, da ponoči avtobus ne vozi in tudi izletnikov, ki pridejo v Vrata na pivo in malo na sprehod, ponoči ni.


Peter Strgar,

Problem je vsekakor vreden poskusnega dne.

Me pa zanima, kdaj zjutraj naj bi odpeljal prvi javni prevoz?

Glede na to, da so iz doline Vrat ture večinoma dolge, verjetno nebi bilo smiselno, da se prvi javni prevoz odpelje šele po 7 uri zjutraj.


Metod Škarja,

Dobra rešitev bi bila tudi podobno, kot je v Logarski. Do 7h zastonj, potem pa plačilo. To avtomatsko zmanjša promet, ker vsak ni pripravljen plačat.


Marjan Bohnec,

Na koncu se bo pokazalo, da je najboljša rešitev taka kot je sedaj, manjka samo asfaltirana cesta, da se ne bo prašilo.

Itak v Mojstrani in okolici ni tako velikega parkirišča kot je tisto v Vratih.

Tudi ekološko je najmanj sporno, da se ljudje pripeljejo z osebnimi avti v Vrata (avti bodo itak vedno bolj ekološko ustrezni), avtobusi bi (seveda če bi zadosti pogosto vozili) bolj onesnaževali okolje tako s izpusti kot s hrupom.

Verjetno so razne ekonomske kalkulacije tiste ki spodbujajo željo za drugačne rešitve.


Marjan Bohnec,

Ne vem odkod potreba po tem, da bi nam vse zaračunavali. Naravne lepote Slovenije so last vseh državljanov in če si jih hočemo ogledati ali pa jih uporabljati za planinstvo, alpinizem ali kaj podobnega ne rabimo nekih organizacij, da pod krinko ekolgije to omejujejo ali služijo s tem.


Matej Kucler,

S tem predlogom, z avtom do 7.00 ure ne boste velik naredili, ker parkirišče se polni že od 3 zjutraj dalje, tud ob polnoči, enih, dveh se vozi.


Matej Kucler,

No moj avto je itak na plin predelan in še to samo 1.4 motor.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti