Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Poletni plezalni

... tabori Društva za razvoj plezalne kulture

Bližajo se šolske poletne počitnice in tako osnovnošolci kot srednješolci že nestrpno čakajo konec pouka in brezskrbne počitniške dni.
Počitnice doma ali pri starih starših so seveda najbolj enostavna rešitev, toda otroci in mladina se brez primerne zaposlitve in družbe vrstnikov kaj kmalu začnejo dolgočasiti.

Kaj storiti, da se to ne zgodi?
Prijavite jih na enega (ali več) plezalnih taborov pod vodstvom izkušenih inštruktorjev in trenerjev športnega plezanja!

V Društvu za razvoj plezalne kulture s tabori začnemo že takoj po koncu šole z balvanskim taborom v Trenti na legendarnem taborniškem placu pri Kal Koritnici. Spimo v šotorih na veliki jasi sredi gozda, od koder je do smaragdne Soče le dobrih pet minut hitre hoje ali teka – kot nalašč za jutranjo telovadbo ali osvežitev po napornem plezalnem dnevu. Plezamo v plezališčih Kal Koritnica, Trenta, Kegl, Trnovo ob Soči in še kje drugje, posebnost tega tabora pa je, da gremo plezat tudi balvane. Balvani so manjše skale, ki jih je na njihovo mesto prinesel ledenik, na katere plezamo brez uporabe vrvi. Zaradi nizke višine (do treh metrov), lahko za varovanje uporabimo balvanske blazine, t.i. chrash pade, ki morebiten padec ublažijo dovolj, da ne pride do poškodb. Balvanov je v Sloveniji namreč razmeroma malo in Trenta ter Trnovo ob Soči spadata med boljša balvanska področja pri nas.

Seveda v Trenti ne gre le za plezanje, pač pa tudi za obplezalne aktivnosti. Poleg že omenjene jutranje telovadbe in kopanja v Soči, se najde čas tudi za različne taborniške dejavnosti. Zvečer postavimo in prižgemo ogenj, ob katerem inštruktorji pripovedujejo vznemirljive zgodbe iz različnih plezalnih potovanj, nato pa vsi skupaj bolj ali manj ubrano zapojemo. Vsaj enkrat pride na vrsto tudi lov na zaklad in legendarna strateška taborniška igra svečko pihat, ki je tako ali tako stalnica na vseh taborih.

Zaradi zgoraj omenjenih neplezalnih aktivnosti in večjega števila lažjih smeri in balvanov v okoliških plezališčih je tabor v Trenti primeren tudi za popolne začetnike, kar pa ne pomeni, da ni odličen tudi za bolj zagrizene in izkušene mlade plezalce. Popoln začetek poletnih počitnic, letos od 24. do 28. junija (5 dni), za otroke in mladino od osmega leta dalje.

Julija sta na sporedu dva zaporedna tabora v Bohinju, ki sta, tako kot tabor v Trenti, primerna tudi za manj izkušene mlade plezalce ali celo popolne začetnike. Gre za najbolj legendaren tabor v naši organizaciji, na katerem so se kalili številni močni plezalci in celo nekateri naši inštruktorji. Če omenimo le Jako Špraha – pred več kot desetimi leti je Pod Skalco in v Belviju na našem taboru nabiral prve metre v skali, danes pa ima v žepu tri 8c-je in en c+. Bohinjska plezališča, kot so Bitnje, Bohinjska bela, Peč in že omenjena Belvi in Pod Skalco, namreč tudi v lažjih smereh zahtevajo natančno stopanje in so odličen poligon za piljenje plezalne tehnike, ki je najboljša popotnica v nadaljnjem plezalnem razvoju.

V Bohinju seveda tudi na plezalnem taboru ne gre brez kopanja in ostalih aktivnosti, ki jih omogoča toplo jezero. Tako si vsakokrat izposodimo kanuje ali supe in priredimo prijateljsko tekmo v veslanju, zmagovalci katere sladko nagrado razdelijo med vse udeležence tabora. Ker smo tik pod vznožjem Julijcev, seveda ne gre brez pohodov na okoliške vrhove, od koder se odpre lep razgled na Bohinjsko dolino in osrednje Julijce. Da zvečer prijetno utrujeni pospimo kot ubiti, poskrbi tudi vsakodnevno kolesarjenje do plezališč in nazaj do kampa Zlatorog. Kljub vsakodnevnim aktivnostim in večerni utrujenosti tudi na bohinjskem taboru vsekakor ne gre brez tabornih ognjev, da pihanja svečke sploh ne omenjamo.

Letos, tako kot že zadnjih nekaj let, v Bohinju organiziramo dva tabora, in sicer od 8. do 13. julija (6 dni) ter od 15. do 19. Julija (5 dni), oba termina pa sta primerna tako za popolne začetnike, kakor tudi za izkušene plezalce z nivojem 7a ali več.

Tudi avgusta ostajamo na Gorenjskem. Po tem, ko smo vrsto let »Ta zaresni« tabor organizirali v Kotečniku, smo zadnji dve leti spali na Bledu, kar se je izkazalo za odlično odločitev, če ne drugega zaradi jezera v bližini. Že v Kotečniku je na vsakem zaresnem taboru padlo več osebnih rekordov, in trend se nadaljuje tudi na Gorenjskem. Tabor je usmerjen striktno plezalno – študiramo težke smeri, pogovarjamo se o taktiki plezanja z rdečo piko in na pogled, naučimo se kakšen zahtevnejši manever vrvne tehnike in presegamo svoje meje. Plezamo večji del dneva – tudi kadar ne plezamo, pa debeta večinoma teče o smereh. Ali o plezalnih potovanjih. Ali o plezališčih. O plezanju skratka.
Kadar ne igramo svečke.

Kot že ime nakazuje, gre za tabor, primeren za bolj izkušene udeležence z nivojem vsaj 6b. Plezamo v Novi Bohinjski Beli, Kupljeniku in Bitnjah, spimo pa v kampu Bled. Letos od 26. do 30. avgusta (5 dni).

Še stopničko višje od Ta zaresnega tabora je t. i. Megatabor. Kot nakazuje že ime, gre za tabor presežkov – za dva tedna gremo s kombiji na plezalno raziskovanje v eno izmed najboljših plezalnih območij v evropskem merilu. Bili smo že v španskem Rodellarju, dvakrat v nemški Frankenjuri, pa v francoskem Verdonu in Fontainebleau-ju pri Parizu, kamor gremo tudi letos.

Fontainebleau, rojstni kraj balvaniranja. Morje balvanov iz najboljšega peščenjaka na svetu in super ekipa, na čelu z Jako, pa Lanom in Anejem, da močnh deklet niti ne omenjam. Na megataboru se nam pogosto pridružijo tudi mladi plezalci iz drugih klubov – Korošici Petro in Saro Glušič lahko že štejemo med legendarni udeleženki.
Prvi med tabori, letos od 25. junija do 8. julija, letos v Fontu pri Parizu. Primerno za izkušeno mladino, starejšo od 12 let.

Plezalni tabori niso le plezanje. So zabava v naravi, aktivne počitnice in pot v samostojnost pod strokovnim vodstvom izkušenih inštruktorjev. Najboljša začimba so udeleženci iz vseh koncev Slovenije in tudi kak zamejec ter potomec izseljencev se najde, delimo si primorsko, štajersko, gorenjsko, koroško in celo prekmursko narečje. Nekateri smo bili pred 10+ leti tudi sami udeleženci na taborih in točno vemo, kakšno navdušenje občuti mladina med plezanjem ali taborniškimi igrami.

Mi ga tudi.
Še danes.

Eden od udeležencev je pred mnogimi leti za tabor v Trenti dejal: »Tko kot pri tabornikih, sam da je še boljš

Peter Mastnak Sokolov 
Društvo za razvoj plezalne kulture

...05.2018
Društvo za razvoj plezalne kulure
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti