Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.05.2018

Patagonija in ogrevanje v skali

Patagonija - Torres del Paine

Tadej Krišelj (AO Kamnik) in Janez Svoljšak (AO Kranj) sta se vrnila iz Patagonije brez vzponov. Njuna želja je bil prosti vzpon v eni od smeri na Centralni stolp. Močan veter, nizke temperature in zasnežena skala so ju ustavili tudi med najuspešnejšim poskusom, ko sta dosegla sedlo Bich med Severnim in Centralnim stolpom. Večina ostalih poskusov se je končala že na dostopu. Sama svoja vremenarja sta ob barometru in opazovanju neba vsak dan upala na izboljšanje, tega pa vse do konca odprave ni bilo. Poročilo ...>

Med zadnjimi našimi odpravami v ta del Patagonije je bila odprava Monike Kambič (AO Kamnik) in Nastje Davidove (AO Ljubljana Matica) leta 2013. Tudi njima je vreme onemogočilo vzpon v načrtovani smeri Bonnington - Whillans. Leto pred njima sta pogorje obiskala Luka Krajnc (AO Celje Matica) in Andrej Grmovšek (AO Kozjak) ter preplezala prvenstveno smer v Severnem stolpu in opravila prvo prečenje obeh vrhov stolpa. V Centralnem stolpu pa je tudi njiju zaustavilo vreme, ko sta poskušala s prosto ponovitvijo smeri Riders on the storm.

Nekaj kopnih smeri

Marko Mavhar in Marko Volk (oba AO Grmada Celje) sta 13. maja plezala v Mrzli gori. Podala sta se v eno bolj zahtevnih med nenavrtanimi smermi v steni - smer Smehljaj (VII/V+, 220 m). Marko Mavhar je smer uspel preplezati prosto v 3. poskusu. 

Smehljaj v Mrzli gori. Vir: AO Grmada Celje

Marko Volk je nekaj dni prej z Miho Gorjancem plezal v Kozjeku. Ponovila sta Novo smer (VI/A0, 110 m).

Večkrat se je plezalo v Beli Peči, jugovzhodni sten Nad Šitom glave in Virensovo v Koglu. Obiskana so bila tudi južna pobočja Planjave. Člani ŠD Freeapproved so plezali Tračarije (VI, 160 m).

Spomini na prvi maj

Še prihajajo na plano poročila prvomajske plezarije. Cerkljani so prvemu dodali še drugi del. Tudi Kamničani so plezali v Dalmaciji, potem ko jih je vremenska napoved odvrnila od Arca. Plezalno zna biti zanimiva tudi Kreta. Tamkajšnji dolgi kanjoni so bogati s stenami in tudi smermi. Nekaj teh so jih med športnim dopustom poskusili tudi naši plezalci.

Člana Šaleškega AO sta Paklenico obiskala v umirjenem poprazničnem obdobju in našla mir. Drugo perspektivo ...>

AO Kamnik je pod Gran Paradisom izpeljal ledeniški tečaj. Tečajniki in mentorji so se ga udeležili v velikem številu. Vreme je bilo za razliko od napovedi (kot je velikokrat) ustrežljivo. Po vajah na ledeniku prvega dne, je drugega dne sledil še vzpon na vrh Gran Paradisa. Več ...>

Zadnje zaplate pri nas, več v tujini

Pri nas je alpinistično smučarske sezone bolj kot ne konec. Še je bila ugodna Jugova grapa in za silo Mangart. Marjana Cuderman in Marko Kern sta poiskala strme spuste pri severnih sosedih. Smučala sta grapo v zahodni steni Racherina (3092 m) z naklonom do 40°, 200 m in JV pobočja (45°, 400 m, izpostavljeno) Fuscherkarkopfa (3331 m).

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti