Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... Everesta in Lotseja v spomin na Uelija Stecka

Šerpa Tenji in Jon Griffith, tesna prijatelja in plezalska partnerja švicarskega alpinista Uelija Stecka, poskušata dokončati Steckov zadnji plezalski cilj, prečenje Everesta in Lotseja, med katerim je “švicarski stroj” pred letom dni tragično umrl.

Everest, z 8848 metri najvišja gora sveta, bo morala v pomladni sezoni preživeti eno najmnožičnejših obleganj do zdaj, saj je nepalska vlada izdala 336 dovolilnic za vzpon. Zanimivih poskusov bo na pretek, posebej pa izstopata dve odpravi, ki želita opraviti še z enim mejnikom v himalajskem plezanju, prečenjem Everesta in sosednjega Lotseja, z 8516 metri četrte najvišje gore sveta. Romun Horia Colibasanu in Slovak Peter Hamor bosta poskušala podvig opraviti po zahtevnih smereh, v alpskem slogu, brez dodatnega kisika in pomoči šerp, Šerpa Tenji pa načrtuje vzpon na Everest po normalni smeri z Južnega sedla, vrnitev na sedlo in nadaljevanje z vzponom na Lotse.

Tenji je poskušal prečenje Everesta in Lotseja opraviti že lansko pomlad kot soplezalec šampiona hitrih vzponov v visokih gorah Uelija Stecka. 30. aprila lani je Steck med aklimatizacijskim vzponom v severni steni sedemtisočaka Nuptseja v bližini Everesta nesrečno zdrsnil v smrt. »Ueli je bil eden od mojih najboljših prijateljev, bil mi je kot brat. Vztrajno me je spodbujal tudi pri plezanju. Njegova smrt je bil eden najhujših trenutkov v mojem življenju,« je za revijo Rock and Ice povedal Nepalec Tenji. Steck, ki je že pri osemnajstih preplezal severno steno Eigerja, je v svoji karieri osvojil vrsto osemtisočakov, vključno z zahtevnim solo vzponom v južni steni Anapurne. Leta 2015 je v 62 dneh preplezal vseh 82 alpskih vrhov, višjih od 4000 metrov, za svoje dosežke pa je dvakrat prejel tudi prestižni zlati cepin.

Ueli Steck (levo) in šerpa Tenji (Foto: osebni arhiv Uelija Stecka)Tenji je sodeloval pri vseh Steckovih himalajskih odpravah, od njegovega prvega vzpona brez dodatnega kisika na Everest leta 2012. »Res uživa v plezanju, zato se tako dobro ujameva,« je dejal Švicar o Tenjiju aprila lani, tik pred svojim zadnjim odhodom v Himalajo. Steck je bil Tenjijev mentor, plačal mu je več vodniških tečajev, skupaj sta veliko plezala tudi v Alpah. Tenji je po letu 2012 kot gorski vodnik stopil na vrh Everesta še trikrat, trikrat je osvojil tudi Ama Dablam ter še kopico himalajskih visokih gora.

Anglež snema Nepalca

Steck je skupaj z italijanskim superalpinistom Simonejem Morom in britanskim alpinistom ter snemalcem Jonom Griffithom poskušal s prečenjem Everesta in Lotseja že leta 2013. Snemalec Griffith je nameraval večino vzpona in prečenja prenašati v živo, obenem pa snemati odpravo tudi v 3D-virtualni resničnosti. Poskus je propadel, saj so se med aklimatizacijo na drugem višinskem taboru pod Everestom zapletli v nasilen obračun s skupino šerp, si komaj rešili življenje in morali zbežati z gore.

Griffith se je po Steckovi smrti odločil, da mora v spomin na pokojnega prijatelja uresničiti prečenje Everesta in Lotseja. Najprej se je dogovarjal s španskim alpinistom in šampionom gorskega teka Kilianom Jornetom (ki se je lani dvakrat v šestih dneh brez dodatnega kisika povzpel na vrh Everesta), a si je Španec marca letos zlomil nogo. Sočasno se je poškodoval tudi klient, ki naj bi ga Tenji letošnjo pomlad vodil na Everest. Tako sta se Griffith in Tenji dogovorila, da poskusita prečenje opraviti skupaj. Griffith namerava med vzponom ves čas s kamero slediti Tenjiju in dele dogajanja prenašati v živo. »Z veseljem bom snemal Tenjija in njegov poskus, da konča to, kar je Ueli začel. Zame je to počastitev spomina na enega najboljših prijateljev, obenem pa tudi potrditev nepalske plezalske skupnosti,« pravi Jon Griffith.

Tenji in Griffith sta že dva tedna v baznem taboru pod Everestom. Steckovemu lanskemu načrtu vzpona na Everest s smeri na zahodnem grebenu sta se zaradi tveganosti odpovedala in izbrala zanesljivejšo možnost vzpona na oba osemtisočaka. »Celo Ueli ni bil prepričan, da bo imel dovolj energije za nadaljevanje prečenja po tem, ko bi z vrha Everesta sestopil do Južnega sedla. Tista smer je pošastna,« pravi Griffith. S Tenjijem sta se zato odločila za vzpon na Everest po normalni smeri, sestop na sedlo med Everestom in Lotsejem ter vzpon na Lotse po standardni smeri in končno vrnitev v bazni tabor.

Bo prečenje uspelo?

Z vzponom na Everest nameravata začeti konec maja. Tenji bo poskušal čim več plezati na način, kot je plezal njegov mentor Steck, brez dodatnega kisika, fiksnim vrvem pa se namerava izogibati tam, kjer bo to smiselno. Griffith bo plezal s pomočjo dodatnega kisika, pri prenašanju opreme in snemanju pa mu bosta pomagali dve šerpi. Morebitno uspešno prečenje Everesta in Lotseja bo mejnik z več vidikov. V plezalskem smislu bo odprlo vrata drugim takšnim izzivom v Himalaji. Ena prvih tarč bo verjetno prečenje Everesta, Lotseja in Nuptseja, slovite »Everestove podkve«.

Z neposrednim videoprenosom in 3D-virtualnim snemanjem himalajske odprave Griffith ne bo postavil le novega (po svoje tudi vprašljivega) medijskega mejnika, ampak bo s Tenjijem ponudil tudi drugačen pogled na dogajanje v Himalaji. »Everest je v glavnem zgodba o zahodnjaškem človeku,« pravi Anglež. »Pomembno je, da bo v središču pozornosti Šerpa, saj bo lahko nepalska plezalska skupnost svetu pokazala, kako odlični plezalci so.« Tenji verjame, da bi njegov uspešen poskus prečenja dobro vplival na mlado generacijo nepalskih plezalcev.

Ne nazadnje bo odprava za oba alpinista tudi nekakšna katarza. »Napol sem osredotočen na produkcijo in snemanje, napol pa na prečenje in Uelija, da bi mu lahko tam zgoraj rekel zbogom,« pravi Griffith. »Izgubili smo enega najboljših alpinistov na svetu,« pravi Tenji. »Z Uelijem sva lani začela s tem projektom, in če nama zdaj z Griffithom uspe, bo Ueli srečen.«

Nepalke na Everestu

Najvišji vrh sveta je doslej osvojilo 536 žensk z vsega sveta. V letošnji sezoni bi se lahko po poročanju BBC na streho sveta povzpelo rekordno število Nepalk, saj se jih bo v treh ženskih odpravah poskušalo povzpeti na vrh gore kar petnajst. Dve odpravi želita izkoristiti (medijsko) pozornost tudi za ozaveščanje o družbenih problemih. V eni od odprav opozarjajo na čedalje večji problem trgovanja z nepalskimi deklicami, ki jim trgovci z ljudmi obljubljajo zaposlitev v drugih državah, potem pa jih prodajo za spolne sužnje. Trgovina z ženskami je v Nepalu še posebej razširjena na nekaterih območjih, ki jih je leta 2015 prizadel potres.

V baznem taboru pod Everestom se pripravlja na vzpon tudi odprava pod zastavo nepalske novinarske organizacije, ki jo sestavlja pet mladih novinark iz različnih medijev. Sagarmatho, kot domačini imenujejo Everest, bodo osvojile pod geslom Združen glas za enakost, s katerim se javno zavzemajo za enakopravnost med Nepalkami in Nepalci. »Opogumiti želimo ženske, da pokažejo, da so zmožne narediti kar koli,« pravi Rosha Basnet, članica odprave. »Kot novinarke nameravamo s prenosi v živo iz baznega tabora in z vrha Everesta opozoriti na družbena in okoljska vprašanja.« Tretjo žensko odpravo sestavljajo tri pripadnice nepalskega ljudstva Šerpa.

 

07.05.2018
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo


Steckov lanski načrt prečenja Everesta in Lotseja (Foto: osebni arhiv Uelija Stecka)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti