Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drama v Wallisu

Walliser Bote: Skupino desetih turnih smučarjev z gorskim vodnikom in drugo skupino štirih smučarjev je na Haute Route

... (Chamonix - Zermatt) v nedeljo, 29. aprila, na območju Pigne d Arolla na višini okoli 3.000 metrov ujelo slabo vreme, gosta megla, noč in veter z hitrostjo 100 km/h.

Slabo opremljeni ter pripravljeni niso uspeli premagati še okoli 500 metrov do bližnje planinske koče. Obe skupini sta se ločeno, vsaka na svojem prostoru, skušali zaščititi pred slabim vremenom v zavetju manjših skal; tla niso dovoljevala, da bi si skopali luknjo v sneg.
30. aprila zjutraj je oskrbnik bližnje koče alarmiral gorske reševalce. Ti so našli šest smučarjev brez zavesti, ostali so bili močno podhlajeni in po nujni prvi pomoči prepeljani v bolnico. (En član skupine je še istega dne zapustil bolnico. Vso noč je telovadil in se razgibaval ter se s tem ogreval in boril proti spancu.)
V reševanju je sodelovalo sedem helikopterjev podjetij Air Zermatt, Air Glaciers in Rega.

Istočasno je pod Parrotspitze na višini ok. 4.400 metrov v zgoraj opisanih razmerah vreme ujelo tri druge alpiniste. Njihov klic na pomoč je preko centra za obveščanje prevzel gorski reševalec iz Zermatta. V opisanih razmerah ni bilo možnosti, da bi jim gorski reševalci prišli v pomoč, je pa vzpostavil zvezo s prenosnim telefonom. Ugotovil je, da so dobro opremljeni ter pripravljeni za razmere, ki jih imajo. Svetoval in usmerjal jih je v potrebnih dejanjih, ki jih naj storijo, predvsem pa, da si v sneg po možnosti izkopajo luknjo, zamenjajo mokra oblačila, ohranjajo telesno temperaturo, se med seboj ogrevajo in upoštevajo, da so na ledeniškem terenu.
Ta skupina je brez težav noč preživela in 30. aprila zjutraj so bili prepeljani v dolino. Reševalci ugotavljajo, da bi trojica brez težav prebila še en dan in noč. Brez izkopa luknje v sneg pa ne bi imeli možnosti za preživetje.

Bruno Jelk, kar 34 let načelnik postaje GRS Zermatt, se je ob tej nesreči spomnil hude nesreče skupine alpinistov iz Jugoslavije, ki so v podobnih vremenskih razmerah, kot so zgoraj opisane in slabo opremljeni sestopali iz koče Testa Grigia v dolino. Člani skupine so na gorskem platoju omagali, obležali in zmrznili.

Vir: Walliser Bote
Pripravil: Danilo Škerbinek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti