Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Križ

Silvo Baznik: Zasnežena pobočja še vabijo turne smučarje na obisk gora.  

Zgodnje jutro naju popelje v dolino Vrat. Pri Poldovem rovtu je polno avtomobilov in nekaj turnih smučarjev se odpravlja v krnico za Cmirom. Najina vožnja je končana s prihodom na veliko parkirišče pred Aljaževim domom, ki je izhodišče današnje ture.

Pomladne razmere zahtevajo nošnjo smuči. Še z dvojico turnih smučarjev stopiva mimo Šlajmerjevega doma v gozd in se po markirani poti vzpneva do grape hudournika z veliko plazovino. Spremljevalca zaostaneta, ko stopava po trdi plazovini do steze, ki se strmo vzpenja skozi gozd. Dohiti naju turni smučar urnega koraka in kmalu ostaneva daleč za njim. Prijatelj me opozori na strmo steno polno cvetočega jegliča (Lepi jeglič ali avrikelj - Primula auricula), ki je našel zavetišče v razpokah skal. Še nekaj korakov in sva pri razgledišču, od koder je čudovit pogled na dolino Vrat, Cmir in Triglav.

Steza se spusti do prvega snežnega jezika, katerega prečiva in nato po nekaj korakih brez snega sva na drugem snežišču, od koder se odpre pogled na slapišče v kotu pod steno in levo na strmi snežni prehod na zgornjo pobočje pod Stenarjem.

Nadaljujeva z nošnjo smuči in stopava po stopinjah predhodnikov hitro in strmo navzgor. Vroče nama ni, za kar je poskrbel mrzel veter. Ker se nama ne udira in stopiva le enkrat med ruševje, hodiva vse do kopnih skal južnega pobočja Dolkovih špic. Narediva odmor, a kmalu stopim na smuči, medtem ko prijatelj vztraja s hojo po trdem snegu polnem plazovin in ko teren postane strmejši natakne dereze za varni vzpon. Pred nama je večje število turnih smučarjev, ki se vzpenjajo proti Stenarskim vratcem, midva pa odvijeva proti desni v smeri Kriške stene. Nekaj smučarjev se vrača v dolino ob zvokih smuči na zelo trdi podlagi. Počasi dohitim prijatelja in skupaj se vzpneva na rob kriške stene, kjer se teren obrne proti zahodu in z nekaj spusta se povzpneva na Bovška vratca in tik nad njimi je že kratek kopni del, za njim snežna pregrada in za njo zadnji metri do vršnjega pobočja Križa z naslednjim kopnim delom. To in mrzel veter botrujeta odločitvi, da bo vrh počakal na naslednji vzpon.

Veter ne pojenja in zato ostaneva le toliko časa, da narediva nekaj fotografij okoliških gora, Kriških podov in doline Trente pod njimi in nato pripraviva smučarsko opremo ter stopiva na smuči. Zgoraj je sneg trd in lepo smučljiv, malce nižje ravnoprav odjenjan, da je smuka še boljša. Nekaj obiskovalcev se še vzpenja, ko prismučava na pobočje pod severovzhodno steno Stenarja. Nižje se s smučanjem bolj desno izogneva ruševju nad prelomom pobočja in pod njim kopnini, kar pa so naredili tudi že predhodniki. Sledi še strm spust in nekaj podrsavanja v ozkem prehodu na spodnje snežišče, ki ga presmučava do zadnjega metra snega.

Smuči romajo na nahrbtnika in že prestopiva kopni del, se spustiva po zadnjem snežnem jeziku in nato po stezici do razgledišča, kjer si vzameva čas za okrepčilo. Vetra skoraj ni, ko stopava navzdol skozi gozd do plazovine in kljub temu, da je na njej veliko ostankov vejevja, iglic, prahu in manjših kamenja, se povzpneva do slapu na vrhu plazovine. Voda je izdolbla nekaj metov globoko razpoko ob steni in teče po dnu plazovine. Stopiva na smuči in prijatelj smuča prvi in odriva nesnago s površino, jaz pa mu pazljivo sledim in se trudim, da bo škoda na smučeh čim manjša. Smučava do stezice ob robu gozda, kjer smuči romajo še zadnjič danes na nahrbtnika.

Podava se skozi gozd na ravnico pred domom, kjer srečava veliko obiskovalcev doline. Hitro sva pri avtomobilu in že čez nekaj minut zapustiva parkirišče na vožnji proti domu s postankom v Mojstrani.
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti