Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bela grapa

AO Cerkno - Marko Leban: Že v sredo sem v zgodnji uri pristopil pod T. Migovec,

... saj sem hotel izkoristit jutranje pomrznjene razmere. Po Beli grapi sem bil na vrhu še preden jo je sonce čez Vogel pogledalo z svojimi toplimi žarki. Sneg v grapi je bil kar zmehčan a se je udiralo le okoli deset centimetrov. V spodnjem delu par metrov kopnega izstop pa tudi. Žal o škripavcu ne duha ne sluha … niti na vrhu, kjer je pihal kar korajžen vzhodnik z močnimi sunki, zato sem jo po hitrem postopku mahnil po Madoni navzdol. Spotoma sem še opravil moralno obljubo … in že sem na sedlu planine na Kalu. Tu sem na zahodni strani, kjer se spušča grapa proti planini Prode ulovil zadnji vagon zadnjega vlaka … glede snega, itak.

Žal območja nisem mogel slikat v enem kosu zato sem označil na dve sliki pet smeri katere sem še splezal ta dan. O smereh ni nobenega podatka razen, da imajo lovci v tem delu svoj prehod zato sem jih označil kar po številkah.
Smeri so visoke 120 metrov naklonine 40-45 st. kak detajlček proti vrhu lahko 50 st. Sicer pa je ... tod že vse splezano … če ne jamarji, so pa pastirji podelali linije v tem delu, ki so zelo peščene in v kopnem brez dvoma skrajno težko saj so skale okoli izredno krušljive.

Dobro sem izkoristil dopoldne in videl kar nekaj djivih gorskih živali. Še v mraku nad Ravnami sem splašil muflona, na pobočju Migovca belki in ruševca … že skoraj v dolini kanja tik na avtom odnese kačo v krempljih … na pokopališču v Tolminu pa še črnico. Zanimiv dan ki šteje …

Tolminski Migovec Bela grapa 250m 45st. in Madona 300m 40-50st.

21.04.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti