Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kitajec

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... na Everest brez nog

Januarja je nepalska vlada prepovedala poskuse vzpona na Everest slepim plezalcem in gornikom brez obeh spodnjih okončin. Po ostrih kritikah z vsega sveta je marca nepalsko vrhovno sodišče vladni ukrep razveljavilo in odločilo, da slepi in invalidi lahko pridobijo dovoljenje za plezanje na vrhove, višje od 6500 metrov nadmorske višine, in vlada je sodno odločbo upoštevala.

Xia Boyu, 70-letni kitajski gornik brez spodnjih okončin, si je ob preklicu diskriminatorne prepovedi oddahnil. Zdaj je že v Nepalu, z dovoljenjem za vzpon v žepu. V spomladanski sezoni, ki se začne maja, bo poskušal stopiti na vrh 8848 metrov visokega Everesta. »Vzpon na Everest so moje sanje,« pravi kitajski gornik. »Moram jih uresničiti, zame je to osebni izziv, izziv usode.«

Xia Boyu bije boj z Everestom že več kot 40 let. Tokrat bo poskusil vrh osvojiti v devetčlanski odpravi, v kateri je poleg šestih kitajskih, enega kanadskega in enega belgijskega gornika tudi višinski vodnik Šerpa Mingma Gyalje, ki ima za sabo že 12 osvojenih osemtisočakov: »Prepričan sem, da bo Xia Boyu spisal zgodovino plezanja v gorah kot prvi človek brez spodnjih okončin, ki bo z nepalske strani stopil na vrh Everesta. V čast mi je, da lahko sodelujem s tako pogumnim plezalcem.«

Boyu, ki hodi s pomočjo protez pod kolenom, je poskušal z vzponom na Everest v treh zaporednih sezonah. Leta 2014 je odnehal zaradi smrtonosnega plazu, v katerem je umrlo 16 šerp. Leto pozneje mu je plezanje onemogočil močan potres, ki je sprožil kopico plazov. Leta 2016 se je moral zaradi obupnega vremena obrniti pičlih sto metrov pod vrhom.

Prvič je poskusil osvojiti Everest daljnega leta 1975 kot član uradne kitajske alpinistične odprave. Približno 200 metrov pod vrhom sta jih je zaustavila vihar in leden mraz. Med sestopom so morali člani odprave tri dni bivakirati v šotoru na četrtem višinskem taboru na višini 8000 metrov. Eden od gornikov je zaradi mraza in višine hudo zbolel in Xia je dal tovarišu svojo spalno vrečo, zaradi česar pa je sam dobil hude omrzline. Srečno so se rešili, Xiju pa so morali amputirati obe nogi.

Magar bo poskušal prihodnje leto

Kitajski gornik, ki živi v Pekingu, ni obupal. Leta in leta je trdo delal, najprej se je naučil hoditi, potem plezati. Leta 1996 je zbolel za limfomom (obliko krvnega raka) in uspelo se mu je pozdraviti. Vstaja ob štirih zjutraj, neumorno skrbi za moč in vzdržljivost, da lahko pleza s protezami. V začetku letošnjega leta je na Kitajskem tekmoval na turnirju v lednem plezanju.

Kljub vztrajnim poskusom sorodnikov, ki so ga v skrbi za njegovo zdravje in življenje poskušali odvrniti od ponovnega poskusa vzpona na Everest, se je še petič odpravil pod najvišjo goro sveta. Če mu tokrat le uspe, bo prvi človek brez spodnjih okončin z osvojenim Everestom. Letos je sicer nameraval s poskusom vzpona tudi Hari Budha Magar, nekdanji britanski vojak gurka, ki je izgubil obe nogi leta 2010 med vojno v Afganistanu. Nepalec, ki živi v angleškem Kentu, je lansko jesen skupaj s štirimi soplezalci kot prvi človek brez spodnjih okončin osvojil vrh 6476 metrov visoke himalajske gore Mera Peak. S to odpravo se je Magar pripravil za vzpon na Everest, a se mu je po januarski prepovedi nepalske vlade odpovedal. Po odpravi prepovedi je sporočil, da bo poskusil z Everestom prihodnjo pomlad.

16.04.18 18:18
Kitajec na Everest brez nog
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

1 komentarjev na članku "Kitajec"

Tone Škarja,

Občudovanja vredna vztrajnost - prihaja obdobje Azije!

Vendar pa popravek, oziroma dopolnilo:

Kitajska odprava 1975 (vodja Shih-Chan-Chun, isti kot 1960)) je vrh dosegla, ne pa seveda vsi člani; filmski snemalec in morda še kdo je umrl. Na vrh so 27. 5. 1975 prišli:

Phantog (druga ženska, 9 dni za Japonko Junko Tabei), Sodnam Norbu, Lo-Tse, Hou-Sheng-fu, Samdrub, Darphuntso, Kunga Pasang, Tsering Tobgyal in Ngapo Khyen.

To je bil hkrati drugi vzpon s severa. Kitajci so na vrhu postavili triangulacijsko piramido, izmerili višino (nekaj cm pod 8848 m) in posneli geološko sliko od 4700 m do vrha. Našli so tudi truplo (verjetno Malloryja) na 8100 m, Phantog je morala na vrhu dlje časa mirovati, da so ji lahko bezžično snemali EKG.

Tone Škarja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti