Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jamarske

... reševalke same izvedle vajo jamarskega reševanja 

Da smo jamarske reševalke usposobljene izvesti samostojno reševalno vajo, smo dokazale z dobro izvedeno vajo v jami Burja.
Prva tovrstna vaja, ki je posebnost tudi v mednarodnem merilu.

Ideja za takšno vajo se je porodila že dve leti nazaj, ko smo jamarske reševalke na eni izmed tradicionalnih vaj poklepetale o nas samih ter kaj izvesti v lastni organizaciji.
Za začetek smo izvedle kondicioniranje, katerega smo letos januarja ponovile. Nato pa organizirale in izvedle vajo v jami Burja pri Kozini. Brezno, ki sicer premore 170 metrov globine je bil pravi izziv. Zaradi manjšega števila reševalk smo izvlek nosil naredile iz globine sto metrov.
Vse manevre je moč izvesti z dobro tehniko, kar pomeni, da tudi ženske, ki smo fizično šibkejše od moški zmoremo varno in v doglednem času rešiti ponesrečenca.
Ta čas je v Jamarski reševalni od 83 članov kar 15 žensk. 

Jamarska reševalna služba je prva prostovoljna reševalna organizacija, ki je v naboru civilne zaščite oz. v Evropski zmogljivosti za nujen odziv.
Ker smo jamarski reševalci aktivni tudi v mednarodnem obsegu je želja, da se prihodnje leto izvede mednarodna reševalna vaja jamarskih reševalk.
Pripravila: Mateja Mazgan  

 
 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti