Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novo vodstvo

Komisije za turno kolesarstvo PZS - Novi načelnik je Atila Armentano

29. marca je bil v novih prostorih PZS vsakoletni redni zbor načelnikov Komisije za turno kolesarstvo.

Turno kolesarstvo je netekmovalna disciplina gorskega kolesarstva, načrtovana vožnja po utrjenih poteh, z željo po doživljanju narave in s športnimi motivi. Med dejavnosti PZS je bilo uvrščeno leta 2007.
Najpomembnejši nalogi Komisije za turno kolesarstvo sta usmerjanje dejavnosti turnih kolesarjev s poudarkom na varstvu narave ter izobraževanje turnih kolesarjev in turnokolesarskih vodnikov. Leta 2014 se je KTK na Zboru turnih kolesarjev preoblikovala v komisijo z zborom, oblikovan je bil Izvršni odbor in Strokovni odbor, za posebne naloge pa projektne skupine. V planinskih društvih so turni kolesarji organizirani na dva načina: v turnokolesarskih odsekih ali v okviru dejavnosti drugih odsekov. Organizirano turnokolesarsko dejavnost ima okoli 40 planinskih društev, 28 PD je poslalo poročilo o dejavnosti za leto 2017.
V letu 2017 smo praznovali 10. obletnica delovanja KTK.

Bojan Rotovnik, predsednik PZS, je izpostavil 125-letnico delovanja ter poudaril pomen novih prostorov, ki ne bodo služili samo sedežu strokovne službe, ampak da bi postali dom slovenskih planincev z različnimi vsebinami.
Turno kolesarjenje je najmlajša dejavnost v okviru PZS. Motor vsebine je bil in je Jože Rovan, vodstvo PZS ves čas poskuša pomagati pri razvoju dejavnosti, kot krono pa lahko izpostavimo Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), ki je dokaz, da se s sodelovanjem in voljo lahko tudi na področju turnega kolesarjenja marsikaj uredi. Zahvalil se je vsem, ki delajo na področju turnega kolesarstva za prispevek, strpnost in razvoj. Raven komunikacije je na visoki ravni. Izpostavil je Rovanov prispevek in se mu zahvalil za vso opravljeno delo v njegovem 10-letnem mandatu.

Dosedanjega načelnika Komisije za turno kolesarstvo PZS Jožeta Rovana je nasledil Atila Armentano. Novi načelnik IO KTK je na kratko predstavil svoje dosedanje delo. Izpostavil je vsebino in motive za ustanovitev turnokolesarskega odseka v Kranju, ki je bil eden prvih v Sloveniji. V Kranju so kot prvi začeli tudi turnokolesarsko šolo po vzoru alpinistične šole. Po njegovem mnenju je PZS največja institucija, ki lahko v Sloveniji kaj premakne na področju turizma, kolesarjenja ... Mandat bo temeljil na temeljih dosedanjega usposabljanja, poskušali ga bodo še razširiti na širši krog interesentov in vplivati na spremembo zakonodaje, ki naj bi bila ne samo kolesarjem prijazna, ampak pravilna in sprejemljivo umeščena v okolje, skrbeli bodo za promocijo SKTP. Načelnike je pozval, da podajo svoje ideje.

Na zboru je bilo izvoljeno novo vodstvo IO Komisije za turno kolesarstvo PZS. Načelništvo je prevzel Atila Armentano (PD Kranj). Pri vodenju pa mu bodo pomagali Tomaž Lampelj (PD Pošte in Telekoma Ljubljana), Tomaž Penko (PD Postojna), Karmen Razlag (PD Jakoba Aljaža), Marjan Pučnik (PD Ruše), Boštjan Golež (PD Dramlje), Matija Klanjšček (PD Logatec), Uroš Ribič (PD Tržič) in Franci Razpet (PD Zagorje).
Matjaž Šerkezi

13.04.2018
Komisija za turno kolesarstvo PZS z novim vodstvom


Predsednik PZS Bojan Rotovnik čestita novemu načelniku KTK PZS Atili Armentanu.
Fotografiji Tomaž Lampelj

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti