Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.04.18

Primorski dnevnik: V nedeljo 4. Pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja v organizaciji SK Devin | Občni zbor SPDG | SPDG na Dobrčo ...

V nedeljo 4. Pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja v organizaciji SK Devin

»Lahka tura po kraških gričih vzdolž slovensko italijanske meje z majhno višinsko razliko okrog 180 m, ki jo prehodimo v približno 4 urah. To je lep spomladanski pohod, kjer uživamo ob prebujanju narave iz zimskega spanja. Ob lepem vremenu je doživetje čudovito,« piše uvodoma v zgibanki, ki so jo ob tej priložnosti pripravili organizatorji Pomladnega pohoda po stezi Mirka Škabarja, planinski odsek SK Devin. Deset kilometrov dolg pohod, ki je primeren tudi za družine z otroki, bo v nedeljo, 15. aprila. Start bo v Praprotu od 8.30 do 10. ure. Cilj pa v Repnu. Za povratek nazaj v Praprot bodo na razpolago društveni kombiji Odhod je prost po dobro označeni stezi (trasi) iz Praprota do križišča pri Trnovci, nato zavije na levo mimo trnovskega kala na trnovski hrib, od tam se spustimo po gozdni poti, kjer za vasjo Trnovca zavijemo levo po poti do borovega gozdiča, Iger zavijemo desno po borovem gozdu ob samotarskem kamnolomu (tu so do leta 1959 kopali rdeči marmor), na hrib Sv. Lenart, kjer je krasen razgled na vse strani. Tam so ostanki gradišča davnih kultur na tržaškem zaledju: prazgodovinske utrdbe iz bronaste dobe. Na vrhu hriba so tudi razvaline cerkve poimenovane Sv. Lenart, po katerem je hrib dobil ime. Cerkev je bila opuščena v obdobju cerkvenih reform ob koncu 18. stoletja. Pohod bomo nadaljevali po označeni stezi do Jarovcev in nato nadaljevali tudi delno čez mejo po graničarski stezi mimo Volnika m Golc, od tu se spustimo v Repen v kočo pod Rupo, kjer bo zakuska in nagrajevanje. Za informacije: info@skdevin.it ali po telefonu 3358416657 (Dario)

Občni zbor SPDG

Slovensko planinsko društvo Gorica vabi na redni občni zbor, ki bo v sredo. 18. aprila ob 20.30 v drugem sklicu v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici (Ulica Brass 20). Poleg najrazličnejših poročil so na dnevnem redu tudi volitve novega odbora.

SPDG na Dobrčo

Slovensko planinsko društvo Gorica organizira v nedeljo, 15. aprila, planinski izlet na Dobrčo (1643 m). Vrh se nahaja med Begunjami in Tržičem, kjer se odpira lep razgled na Julijske Alpe. Za informacije in obvezno prijavo je na voljo telefonska številka 3493887180 (Gabrijel).

Izlet Mladinskega odseka SPDT

Mladinske vodnice, članke Mladinskega odseka Slovenskega planinskega društva Trst, pripravljajo za prihodnjo nedeljo, 15. aprila, zanimiv izlet po Krasu namenjen otrokom in njihovim družinam. Udeleženci se bodo sprehodili po lepi, zložni, krožni poti, ki vodi od Trebč do Gropade in nazaj. Sproščeno druženje, opazovanja in igre v naravi bodo popestrile pohod, da bo vsem prav lepo. Zbirališče ob 9. uri pri kalu v Trebčah, povratek na isto mesto, predvidoma ob 15. uri. Otroci naj imajo s seboj v nahrbtniku vodo, malico in kosilo. Kdor že ima, naj prinese s seboj planinsko knjižico, ostali jo bodo prejeli na izletu. Za prijave in dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 3282196127 Neža, (+39) 3317045458 Julija, mladinski@spdt.org.

Baška in Vela Luka

Slovensko planinsko društvo Trst obvešča člane, prijavljene na izlet v Baško s pohodom do Vele luke, ki bo v nedeljo, 15. aprila 2018, da bo avtobus odpeljal iz Trsta, Oberdankov trg ob 6. uri. Na avtobus lahko vstopijo tudi v Bazovici in sicer na Vagi ob 6.15.

Obvezna planinska oprema, visoki planinski čevlji in pohodniške palice. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje. Za morebitne informacije pokličite na tel. št 040 413025 (Marinka) ali m št. 3452420325 (Mauro).

Prijateljstvo brez meje 2018

Slovenski planinci, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - ŠK Devin (Italija) se redno sestajajo na tradicionalnih letnih srečanjih, ki so jih poimenovali „Prijateljstvo brez meje”. Letošnje, 13. planinsko srečanje bo v nedeljo, 22. aprila 2018 na Sviščakih pod Snežnikom. Organizira ga PD Snežnik iz Ilirske Bistrice. Ker je bila letošnja zima zelo radodarna s snegom, je vrh očaka Snežnika še vedno belo okronan. Zato so organizatorji letošnjega srečanja, pripravili zelo pester program. Tisti, ki si bodo zaželeli zimsko turo, se bodo lahko odločali za vzpon na Snežnik ali na manj znanega, nekaj metrov nižjega, a tudi zanimivega soseda Planinca. Ostali, ki se bodo raje odločili za lažjo, kopno pot, se bodo povzpeli po panoramski stezi, ki se vije nad dolino reke Reke, na Kozlek. Ob povratku se bodo vsi pohodniki zbrali v planinski koči na Sviščakih ob prijetnem prijateljskem druženju. SPDT-jevci se bodo na srečanje podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod iz Bazovice, pri Kalu ob 8. uri. Iz organizacijskih razlogov prosimo člane, da se m srečanje prijavijo do torka, 17. aprila. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št 040 413025 (Marinka).

Pohod Valentina Staniča

7. aprila se je skupina planincev Slovenskega planinskega društva Trst udeležila tradicionalnega Staničevega pohoda v organizaciji PD Kanal.

Pohodniki so se odločili za krajši del pohoda in sicer od Vrhovelj do Kanala, približno 20 km dolge poti po grebenu od hriba Korade do Kanala.

Do Kanala so se pripeljali s kombijem nato pa s posebnim avtobusom do Vrhovelj. Prijetna pot jih je spremljala do Korade in po skoraj dveh urah so dospeli do Koče, kjer jih je čakal topel čaj.

Po daljšem odmoru, čaš so si vzeli za malico in za klepet z znana in prijatelji, ki so v prijetni senci počivali okrog koče. Pot so nadaljevali po grebenu mimo cerkve sv. Jakoba do začrtanega cilja. Po poti so uživali v prelepem vremenu in čudovitih razgledih. Občudovali so zasnežene vrhove od Matajurja do Triglava. Po dobrih štirih urah složne hoje so prispeli v Kanal na prireditveni prostor, Iger je zadišalo po slastnih klobasah in zelju. Letos se je odvijal jubilejni 25. Staničev pohod, katerega se je udeležilo okrog 800 pohodnikov iz cele Slovenije in sosednje Italije.

Obogateni z lepimi vtisi, snidenj s prijatelji in nenazadnje s prekrasnim vremenom so se v večernih urah vračali domov s željo, da se tudi naslednje leto udeležijo tega pohoda.

 

12.04.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti