Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S smučmi

Andrej Grmovšek in Andrej Erceg: Vrata-Dolkova špica-Križ-Pogačnikov dom + Razor-Sovatna-Vrata

Dolkova špica, Križ in Razor

Z Andrejem Grmovškom sva si za vikend privoščila višinski solarij, ki bi ga nama zavidal celo najvišje rangirani plesoči mišek v domovini, g. multipraktik Pahor.
Da pa ne bi samo porjavela, sva nekaj »malega« postorila še za kondicijo ter po izdatni spomladanski snežni podlagi splezala in odsmučala s treh vrhov. Na Dolkovi špici in Razorju sva navdušena stala prvič ter hvaležno občudovala neverjeten razgled, pred spustom pa poglobljeno razmišljala o spodobni in izpostavljeni smučarski naklonini.

Prvi dan sva štartala malo nad Peričnikom ter se mimo bivaka IV povzpela na Dolkovo špico. Nadaljevala sva do Bovških vratc in naprej na Križ, od koder sva se spustila na Kriške pode. Ko sem se pozno popoldan, namesto zmrzovanja v zimski sobi, nenadejano grel v toplem Pogačnikovem domu, ogretem pod taktirko izjemno gostoljubne družbe AO Radovljica (slučajno sva naletela na njihov tradicionalni drugi turnosmučarski tabor), je Grmo, kot se za neumornega »mladeniča« spodobi, zarinil še na slikoviti Pihavec. Večer je bil izpoveden: tajska župca iz vrečka, vrhunske radovljiške alpine pice spečene na drvih, kozel s fugo, plodna debata, Doorsi za desert ...

Naslednji dan sva priplezala na Razor. Pod vrhom sva si skeptično ogledovala pomrznjeno in izpostavljeno prečnico ter karfijolasto kložast greben. Grmo je sumljivo snežno podlago na poti navzgor nekoliko »spasiral«, med najinim »sončenjem« na vrhu, pa se je predvsem prečnica dovolj zmehčala za relativno varen spust. Za vsak slučaj sva ta del odsmučala s cepinom v roki.
Turo sva zaokrožila z vijuganjem čez Sovatno in na koncu smuči speskala v Vratih.
Andrej Erceg 

Črnuški AO, 08.04.2018
Dolkova špica, Križ in Razor

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti