Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora zelenega možička

Večer v nedeljo, Potepanja: Vrh Mrzlice je lepa ravan s pašnikom, kjer se ovce pa tudi srne zelo rade pasejo. Sredi pašnika je globoka jama, ki je podobna vodnjaku.

Nekoč so pastirji blizu jame na Mrzlici pasli svoje ovce. Kratkočasili so se s tem, da so vanjo metali kamenje in poslušali, kako dolgo bo trajalo, da pride do dna. Kar se naenkrat prikaže iz jame majhen zelenkast možiček, pravijo, da je bil to gorski podzemeljski duh, in jezno vpraša pastirje: "Kateri izmed vas je metal kamenje v jamo, da je padalo na mojega otroka in mu razbilo skledico v roki?

Pastirji so bili vsi prestrašeni in niso upali povedati resnice ter izdati pravega storilca. Začeli so se izgovarjati in valiti krivdo drug na drugega. In ko pride vrsta na zadnjega, mu pade rešilna misel na pamet, pokaže na bližnjo ovco in reče: "Jaz nisem, tale ovca je sprožila kamenje, ki je padlo v jamo in je utegnilo vašemu otroku ubiti skledico." Nato zeleni mož ves srdit zgrabi nedolžno ovco in jo odnese v jamo. Navihani pastirji so si oddahnili, saj so se izognili kazni.

Gorski duh, zmaj, kača in copmice
Na Mrzlici, gori med Zasavjem in Savinjsko dolino, ne prebiva samo divji zeleni mož. Po ljudskem izročilu je gora votla in napolnjena z vodo,v njenih nedrjih pa živi zmaj. Obdana je s tremi obroči, ki varujejo vodo v notranjosti, da ne steče. Otroke z osamljenih mrzliških kmetij so nekoč strašili s skrivnostno coprnico, ki naj bi letala po gori; po njenih pobočjih naj bi švigala tudi orjaška bela kača. Danes je Mrzlica zelo obiskana gora Mrzliškega pogorja. Dostopna je tako z zasavske kot s savinjske strani, zato jo ljudje imenujejo savinjski in knapovski Triglav. Kljub temu laskavemu imenu ima v bistvu le dva vrhova, vmes je travnato sedlo. Vzhodni vrh je poraščen z bukovim gozdom, zahodni je neporaščen in zelo razgleden. Žal so ga nekoliko iznakazili z antenami, ki so jih namestili pred leti. Med vrhovoma stoji planinska koča. Že mnogo pred sedanjo, leta 1899, so planinci iz Žalca postavili svojo prvo planinsko kočo in jo poimenovali po takratnem "velmožu" Janezu Hausenbichlerju.

Tržaški svišč in opojna zlatica
Mrzlica ni zanimiva samo za planince, ampak tudi za botanike. Območje je znano po bogatem in raznolikem rastlinstvu. Na prisojnih in toplih legah raste južnoevropsko in ilirsko rastlinstvo; zlasti zanimive so redke rastline: zlati koren (Asphodelus albus), tržaški svišč (Gentianatergestina) in opojna zlatica (Ranunculus thoraf. pseudoscutatus). Če boste slednjo na svojem potepanju našli, jo le opazujte in se je ne dotikajte! Ne samo, da sodi med zaščitene rastline, ampak je tudi strupena, in če pride v stik s kožo, nastanejo veliki mehurji. Zaradi svoje botanične pomembnosti je območje, ki ga bomo obiskali, zaščiteno kot Krajinski park Mrzlica.

Izhodišče izleta in opis poti
Na planinsko-rudarski dom na Kalu se pripeljemo iz Hrastnika ali Dola pri Hrastniku. V Hrastniku zavijemo za gasilskim domom desno na cesto proti Kalu in sledimo oznakam. Če izberemo drugo različico, v Dolu zavijemo takoj za cerkvijo levo in se vzpnemo po asfaltirani cesti do doma.

Pot na Mrzlico se začne za domom na Kalu, pri orjaški bukvi. Markacije nas sprva vodijo po lagodni gozdni poti, ki se celo nekoliko spusti vse do tako imenovanega Turškega kamna na sedlu. Tuje križišče poti, mimo tega kamna vodi tudi pot z zasavske strani v Savinjsko dolino. Kamen že od nekdaj buri človeško domišljijo, saj nihče ne ve, kdo ga je postavil in s kakšnim namenom. Večina meni, da je iz turških časov. Po ljudskem izročilu naj bi bilo v kamnu skrito zlato, zato so fantje bližnje kmetije nekoč vanj že izklesali luknjo, a niso ničesar našli. Od kamna se po travnatem pobočju mimo belih brez povzpnemo do Planinskega doma na Mrzlici. V njem so žigi številnih planinskih veznih poti (Slovenske, Zasavske, Savinjske, Kurirjev in vezistov NOV Slovenije). Otroci se bodo razveselili številnih igral pred domom. Do vrha Mrzlice je od doma samo nekaj minut, ob jasnem vremenu pa bomo nagrajeni s širokim razgledom na domala vso Slovenijo.
Na vzhodni strani vidimo Gozdnik, Malič, Tolsti vrh, Konjiško goro, Boč, Donačko goro. Od vzhoda proti jugu so nanizani Kopitnik, Lisca, Bohor, Gorjanci in Kum. Od juga proti zahodu si sledijo Snežnik, Javorniki, Nanos in Julijske Alpe s Triglavom, od zahoda proti severu pa Gora Oljka, Kamniško-Savinjske Alpe, Raduha, Peca, Uršlja gora oziroma Plešivec in Pohorje. Na jugu pod nami ležijo hrastniška, trboveljska in zagorska dolina, na severu pa Savinjska dolina. Pri določanju vrhov nam bo v pomoč tudi vetrovnica - orientacijska plošča s pomembnejšimi vrhovi.

Do doma na Mrzlici se lahko pripeljemo tudi z avtom z zasavske ali savinjske strani. Z regionalne ceste Trbovlje-Prebold se po številnih ovinkih pripeljemo na Preval, kjer se odcepi cesta za Mrzlico (4,3 km). Od doma se lahko sprehodimo samo na razgledni vrh (10 minut), uberemo krožno pot okoli vrha (20 minut) ali pa se po svoje sprehodimo po mrzliških travnikih. (Pravljične poti Slovenije - Sidarta)

Fotografija:
 Do vrha Mrzlice je od planinskega doma le nekaj minut hoje.

Vecer.si 08.04.2018
Gora zelenega možička

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti