Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korab

AO Železničar - Silvo Vrhovec: V petek, 23. marca, smo se z albanske strani povzpeli na Korab, z višino 2764 metrov drugi najvišji vrh rajnke SFRJ.

Korab je na meji med Makedonijo in Albanijo. V Albaniji ga imenujejo Korab, v Makedoniji pa Golem Korab, kar pomeni Veliki Korab.

Z Brnika sem imel let v Prištino. Zaradi slabih vremenskih razmer je letalo pristalo v Skopju, nato sem se še dobre štiri ure peljal z avtobusom do Prizrena, kjer me je čakal prijatelj Himi, s katerim sva se nameravala povzpeti na Korab in smučati z vrha.

Čez dan je zapadlo 15 cm snega in ponoči še 15 cm, vremenske razmere so bile izredno neugodne, zato sva na vzpon čakala dva dni.
Dostop pod Korab je bil z albanske strani možen le z vozilom na pogon 4 x 4. Avto so nama posodili kolegi iz PD Shari in pridružili so se nama še trije člani njihovega društva.

Iz vasi Radomira (1260 m), ki je izhodišče na Korab, smo v soboto zjutraj krenili na pot. Na višini 2500 metrov smo morali sneti smuči, kajti megla, sneg in veter pri temeperaturi17 stopinj niso popuščali. Šele tik pred vrhom so se vremenske razmere nekoliko umirile.
Ob spustu se je vreme izboljšalo, tako da je bil razgled boljši.

Vrnili smo se v Prizren, kjer sem prespal, in naslednje jutro iz Prištine poletel nazaj na Brnik.

AO Železničar, 02.043.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti