Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Malo goro

že 21. Velikonočni pohod Planinske sekcije Kamnje - ob 20-letnici delovanja Primorske novice

Leta hitro tečejo!
Če se ozremo dvajset let nazaj, ko smo v Kamnjah ustanovili planinsko sekcijo, ki deluje v okviru PD Ajdovščina, smo si kot prvo nalogo zadali, organizirano povabiti krajane, prijatelje in druge pohodnike na pohod iz Kamenj na Malo goro.
Pohod smo imenovali Velikonočni, to pa zato, ker smo mu za datum določili velikonočni ponedeljek, dan v prvih dneh pomladi, ko se narava prebuja in vsepovsod klije novo življenje.

Pohodu pa smo tukaj na začetku dali tudi dušo – zgodbo o košnji na Mali gori, ki smo jo tudi uporabili v zgibanki. Zgibanka je poleg tega vsebovala še opis in traso pohoda, ki je ponujala sv. Pavel kot točko na povratku z Male gore v Kamnje. Z oseminsedemdesetih pohodnikov na prvem pohodu, je iz leta v leto število le teh naraščalo. Prihajali so s Primorske, zamejstva, Krasa, Obale, pa tudi iz ostalih predelov Slovenije.
S pohodom so se rojevala nova prijateljstva med pohodniki in društvi, ki so Velikonočni pohod vključevala v programe svojih izletov. Ključen dejavnik pohoda pa je seveda vreme, ki v tem pomladnem času zna na Mali gori pričarati pravo zimsko idilo, pomladno s prvimi cvetlicami okrašeno in s soncem obsijano pokrajino, kot tudi turoben, moker in meglen dan. Ne glede na vse to, pa je na Mali gori med pohodniki, vedno veliko dobre volje in prijetnega vzdušja.

S pohodom so se rojevale tudi ideje o nadaljevanju zgodbe o Mali gori.
Staro, iz desk zbito zatočišče je zamenjala nova koča, uredilo se je okolico ter popravili in označili smo poti. Deseti Velikonočni pohod smo zaznamovali z izdajo zbornika »Mala gora, kraj trdega dela in lepih spominov« ter serijo razglednic Kamenj in Male gore.

V spomin na vse tiste, ki so na Mali gori še kosili in spravljali seno, smo iz Kamenj do Male gore uredili in označili tematsko pot, ki smo jo poimenovali »Pot koscev in grabljic«. S tem pa se je pokazala potreba po novi zgibanki, ki je lani doživela ponatis.

Letos praznujemo tudi 20-letnico delovanja Planinske sekcije Kamnje, kar smo obeležili v soboto, 24. marca, s proslavo in predvajanjem filma o Mali gori, v dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini.

Za velikonočni ponedeljek – dan pohoda, pa smo naročili tisto pravo pomladansko vreme z velikim soncem na nebu, ki bo prav gotovo prijetno grelo srca pohodnikov na praznični Mali gori in prav vse lepo vabimo, da se nam ta dan pridružijo.


Primorske novice, 28.03.2018



...03.2018

 

 

 

 

 

 

1 komentarjev na članku "Na Malo goro"

Franci Savenc,

Gregor Vodopivec gvodopivec@gmail.com - zaprosil za digitalno verzijo zbornika

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti