Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

7. srečanje

... vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze na Krasnem

Prav krasno je bilo 16. in 17. marca 2018 na sedmem srečanju vodstev Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze na Krasnem na Velebitu, kjer so v planinskem okolju ter prijetnem prijateljskem in delovnem vzdušju zaznamovali tudi dobrega četrt stoletja slovensko-hrvaškega sodelovanja na ravni planinskih zvez.

Rednega letnega srečanja so se iz Planinske zveze Slovenije (PZS) udeležili predsednik Bojan Rotovnik, podpredsednika Tone Jesenko in Roman Ponebšek, generalni sekretar Matej Planko in načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan, Hrvatski planinarski savez (HPS) pa so zastopali predsednik prof. dr. Hrvoje Kraljević, podpredsednica Jadranka Čoklica, predsednik izvršnega odbora Vlado Novak, član izvršnega odbora Ivan Hapač, glavni tajnik Darko Berljak in urednik revije Hrvatski planinar Alan Čaplar. 

Uvodoma je predsednik HPS čestital predstavnikom PZS ob letošnji 125. obletnici, lani pa je minilo tudi 25 let od sklenjenega sporazuma o reciprociteti pri cenah prenočevanja v planinskih kočah PZS in HPS. V nadaljevanju so pregledali delo v šestih letih intenzivnega sodelovanja vodstev planinskih zvez. Odlično sodelovanje se je spletlo na tečajih, seminarjih in drugih programih za mlade, vodnike, markaciste in alpiniste. V tem obdobju sta obe zvezi vstopili v Združenje planinskih organizacij Balkana (BMU) in znotraj njega spodbudili in izpeljali več aktivnosti. Slovensko-hrvaški pokal v lednem plezanju je prerasel svoje okvire in ima danes regionalni značaj. Nadaljuje se dobro sodelovanje uredništev revij Planinski vestnik in Hrvatski planinar. Zvezi sta se kot partnerici prijavili na več mednarodnih razpisov, sodelovanje v projektu Plezanje za vse programa Erasmus+ pa je okrepilo že tradicionalno dobre vezi med slovenskimi in hrvaškimi plezalci in alpinisti. Zvezi usklajeno zastopata svoja stališča na sestankih organov BMU, Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), prav tako sta sodelovali pri pripravah in ustanovitvi Evropskega združenja planinskih organizacij (EUMA). Uspešna je tudi medsebojna prodaja planinske literature in zelo dobro je bila sprejeta dokumentarna razstava Skupaj v gorah/Zajedno u planinama ob 140. obletnici HPS.

Od lanskega sestanka na Sviščakih in Snežniku sta zvezi najintenzivneje sodelovali pri projektu Plezanje za vse, jeseni je bilo tedensko srečanje udeležencev iz šestih držav v Paklenici na Hrvaškem, v začetku marca pa v Planici v Sloveniji. Zvezi bosta prepletli delovanje na področju planinstva za invalide in usposabljanja za vodenje oseb s posebnimi potrebami. V okviru BMU se bodo pripravili večjezični vodniki po najzanimivejših vrhovih nekdanje Jugoslavije, sodelovanje pri razvoju planinske orientacije in mednarodnih inštruktorskih seminarjev pa se bo nadgradilo. Prav tako bosta še naprej znanje in izkušnje delili komisiji za planinske poti obeh zvez.

Četrtstoletno sodelovanje PZS in HPS bo predstavljeno v Planinskem vestniku in Hrvatskem planinarju, na področju izobraževanja se pričakuje še tesnejše sodelovanje na strokovnih tečajih in seminarjih v organizaciji obeh zvez, ki bosta prav tako aktivni pri operativnem delovanju novoustanovljene evropske planinske zveze. Obeta se sodelovanje pri obeleževanju letošnje 125. obletnice organiziranega planinstva na Slovenskem in 120. obletnice revije Hrvatski planinar.

V sklepnem delu sestanka sta predsednik HPS Hrvoje Kraljević in podpredsednica Jadranka Čoklica podelila posebna priznanja HPS Tonetu Jesenku, Miru Erženu in Mateju Planku ter zlati znak HPS Bojanu Rotovniku za izjemen doprinos k hrvaškemu planinstvu. Za konec so si v centru za obiskovalce Kuća Velebita pod vodstvom ravnateljice Narodnega parka Severni Velebit Irene Glavičić Sertić in glavne nadzornice Ljiljane Tonković ogledali novo privlačno razstavo o naravnih znamenitostih Velebita.

Manca Čujež in Alan Čaplar  

HPS, 19.03.2018
Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu
PZS, 21.03.2018
7. srečanje
vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze na Krasnem

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti