Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorenska

AO Tržič - Miha Zupan: ... diretisima nad dolino Možnice

Tri leta se mi je linija motala po glavi, treba je bilo počakati na prave razmere. Prav obetavno na dostopu ni izgledalo, hodila sva sicer po trdi skorji, a stena je izgledala zasnežena, v soncu in barva snega v steni ni bila prava.
Tako sva imela že plan B, če ne bo razmer, greva v Bovec na pir!

Po dveh urah Mihc proba razmere na vstopu in sneg drži. Prvo tretjino tako preplezava nenavezana, slediva razmeram in iščeva prehode. Kmalu trofiva v prve skoke. Čas za vrv.
Razmere se z višino boljšajo, slediva zajedam in žlebovom, ki jih prekinjajo bolj kot ne strmi skoki. V zadnji tretjini trofiva v skok iz ledenih gob, pravi slap v steni.
Naprej potegneva štajerca do izstopne grape. V škrbini naju pričaka ogromna opast, vsaj sedem metrov previsnega snega zapira pot na greben in ko misliva, da je že vsega konec, se na desni pokaže prehod na vrh.
Iz smeri izstopiva v orkanskem vetru in zagaziva proti Rombonu. Do Bovca se privlečeva po petih urah pošteno zdelana.
To je ta alpinizem, v katerem začneš uživati šele naslednji dan, ko prideš k sebi.

Miha Zupin (AO Kranj) in Miha Zupan (AO Tržič) sva 22. marca 2018 nad dolino Možnice, v steni Vrh Ribežnov preplezala prvenstveno smer Gorenska diretisima. Ocena: IV+, 4, 85-90/ 45-70°, 750 m, 9 h.

Za smer je značilno izpostavljeno plezanje s slabim vmesnim varovanjem in ne najboljšimi sidrišči. Podobno kot v vseh sosednjih smereh, ko si enkrat notri, je pač treba zarint.
Smer še najbolj spominja na Grapo med Travnikom in Šitami.

24.03.2018
GORENSKA DIRETISIMA NAD DOLINO MOŽNICE

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti