Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.02.18

Primorski dnevnik: Zimski pohod na Porezen / Pohod Odprte meje - 2018 / Smučarski izlet / Pomladanski izlet / 64. Občni zbor SPDT

Zimski pohod na Porezen

Planinsko društvo Cerkno organizira ta konec tedna že 43. zimski pohod na Porezen. Slovensko planinsko društvo Trst se bo pohoda udeležilo v soboto, 24. marca 2018. Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Zbirališče ob 6.30 uri v Bazovici pri Kalu. Obvezna je zimska oprema. Za prijavo pokličite na tel. številko 338 4913458, odgovarja Franc.

Pohod Odprte meje - 2018

Slovensko planinsko društvo Trst vabi člane in prijatelje, da se v nedeljo, 25. marca, udeležijo pohoda Odprte meje brez ovir, ki ga organizirata Občini Dolina (IT) in Hrpelje-Kozina (SLO). Pohodniki s Tržaškega se bodo zbrali ob 10. uri pred Sprejemnim centrom naravnega rezervata Doline Glinščice. Po Stezi prijateljstva se bodo podali do Botača. Po krajši slovesnosti ob srečanju s pohodniki, prihajajočimi s slovenske strani, bodo nadaljevali pot do Beke. Pohod se bo zaključil s krajšo slovesnostjo in prijateljskim druženjem.

Smučarski izlet

Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst v sodelovanju s Smučarskim odsekom je organiziral v nedeljo, 18. februarja, enodnevni smučarski izlet na Zoncolan za mlade. Smučarskega izleta se je udeležilo 32 mladih, vsi so bili nad izletom navdušeni in že spraševali za nadaljnje podobne izlete, (jk)

Pomladanski izlet

Kljub nizkim temperaturam zadnjih dni in trdovratnemu gospodovanju zime, so tržaški planinci le prepričani, da je pomlad že pred vrati in skrbno načrtujejo tradicionalni pomladanski izlet na velikonočni ponedeljek, 2. aprila 2018. Tokrat se bomo z avtobusom peljali proti Pordenonu, do kraja Polcenigo ob vznožju gorskega masiva Cansiglio - Cavallo. Mesto, z antičnimi palačami in srednjeveškim gradom ter njegova okolica slovijo po naravnih, zgodovinskih in arhitektonskih posebnostih. Območje je bogato predvsem na vodnih virih. Slikovito jezero Gorgazzo napaja istoimensko reko, ki teče po zgodovinskem jedru mesta in se prav kmalu izliva v reko Livenzo. Slednja izvira le nekaj kilometrov stran. Njene vode pritekajo izpod apnenčastih skladov Karnijskih Predalp v tolikšni količini, da postane reka že po nekaj kilometrih plovna. Obsežno močvirno območje Palu, ki se razprostira v neposredni bližini, je pomembno ne samo iz naravoslovnega ampak tudi iz arheološkega vidika. Uvrščeno je v seznam 111. evropskih alpskih mostiščarskih nahajališč, od leta 2011 je vpisano v seznam svetovne dediščine UNESCO.
Načrtovan pomladanski pohod nas bo popeljal mimo omenjenih pa še mimo drugih posebnosti območja. Predvidene so tri ure zložne hoje. Itinerar pa bomo prilagodili vremenskim razmeram. Avtobus odpelje ob 8.00 uri iz Trsta, Trg Oberdan. Vpisovanje do vključno četrtka, 28. marca, oz. do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040413025.

64. Občni zbor SPDT

Pred kratkim so se člani SPDT sestali v Barkovljah na 64. občnem zboru. Obračun dejavnosti v prejšnjem letu je bil nadvse pester. Društvo je zabeležilo znaten porast članov, kar je v slovenskem merilu prava redkost.

Planinski odsek je organiziral 31 izletov, sekcija Drugače mladi pa sedem; udeležilo se jih je skupno preko tisoč pohodnikov. Tudi med alpinisti je bilo živahno, saj s svojimi uricami plezanja navdušujejo za gore veliko število učencev in dijakov. Tudi poletna Planinska šola na Planini Jezero dobro skrbi za naraščaj. Med uspehi lanskega leta je treba vsaj omeniti tudi dokumentarec Pogled z zaliva - Zgodovina Alpinističnega odseka SPDT, ki je bil premierno predstavljen septembra na Slofestu.

Novoizvoljeni odbor se je na prvem sestanku zbral 19. marca. Odborniki so za predsednico potrdili Marinko Pertot, za podpredsednika Davida Strajna, za tajnico Sabrino Zezlino, za blagajničarko Ivano Suhadolc. Franc Starec bo gospodar, Igor Pertot odgovoren za članarine. Načelniki odsekov bodo še naprej Jernej Bufon za alpiniste, Nika Čermelj za mlade, Dean Zobec za jamarje. Novoizvoljena Mirna Viola bo skrbela za stike z javnostjo. V odbor so bili kooptirani Paolo Raseni za skupino Drugače mladi in Maksimiljan Kralj in Robert Devetak za Smučarski odsek. Potrjen je bil lanski Nadzorni odbor: Pavel Fachin (predsednik), Angelo Kermec in Vojko Slavec.


 

22.03.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti