Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Delitev denarja

EkipaSN - Jurij Završnik: POJASNILO Planinska zveza zavaja

POJASNILO
Planinska zveza zavaja

Zdelo se mi je, da bo po mojem članku prejšnjo soboto najbolj zakuhalo na Planinski zvezi Slovenije, zvezi z verjetno največ člani v Sloveniji, a hkrati eni od tistih, ki imajo med vsemi slovenskimi zvezami najmanj tekmovalcev.
Naj najprej razčistimo glede podatkov o tekmovalcih: podatki so iz sistema Olimpijskega komiteja Slovenije in so popolnoma točni ter podlaga za kategorizacijo. Torej, če imate na planinski zvezi drugačne podatke, imate napačne oziroma ne štejejo za pridobivanje točk za dodelitev sredstev.
V odgovoru planinska zveza navaja, da je vsota denarja, ki jo je dobila od fundacije, sicer točna, a jo je dobila zaradi različnih programov. Tudi druge panožne zveze so sredstva prejele zaradi različnih programov, vse skupaj pa seveda ne spremeni dejstva, da so četrti največji prejemnik sredstev fundacije v letu 2017.

In, da! Moje osebno mnenje je, da alpinizem ni tekmovalni šport - vsekakor pa je to športno plezanje. Takšno je moje mnenje, in to ne glede na vse nacionalne programe športa in zakone o športu.

Posebej pa se mi zdi pomembno izvzetje rekreacije iz vseh virov financiranja športa. Tako bo na letni ravni neposredno športu namenjeno vsaj pet milijonov evrov več.

Če planinska zveza dobiva javna športna sredstva za označevanje planinskih poti, potem naj jih dobi tudi denimo upokojensko društvo iz Vrtojbe, da bodo lepo povaljali svoje balinišče. Vse to je rekreacija, ki s športom nima nobene zveze, a dobiva denar iz - pozor, poglejte ime! - Fundacije za šport. Razen če me bo predsednik planinske zveze g. Rotovnik prepričal, da je 75-letna gospa iz PD Rašica neposredno povezana z nastopom Janje Garnbret na olimpijskih igrah v Tokiu 2020.

Rekreacija ni šport in ta oblika družbenega gibanja, ki je za državo zelo pomembna, bi se morala financirati iz drugih virov, ne iz športnih.
Jurij Završnik      

17.03.2018


G-L, 11.03.2018: Več bo panog, težje bo ...
G-L, 14.03.2018:
Odgovor PZS ...

PZS.si, 13.03.2018: Odgovor
Planinske zveze Slovenije na članek v časniku Ekipa

EkipaSN, 17.03.2018

EkipaSN, 10.03.2018: ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Delitev denarja"

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Lovrenc Babič,

Rekreativni šport ni šport, tako kot tudi športni novinar ni novinar. :)


Matej Kucler,

Še dobro, da gorništvo, alpinizem ni šport in da nam ni treba tekmovat pred drugimi. To delamo zaradi sebe, svojega zadovoljstva in s srcem.

Nobenih ur, zbiranje točk, radi slikamo in uživamo v naravi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti