Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Glinščica:

Primorski dnevnik: ... zaradi krokarjev plezanje prepovedano

Samica in samec gnezdita v Steni sokolov. Prepovedan tudi let brezpilotnih letalnikov.

V Dolini Glinščice je plezanje po Steni sokolov prepovedano, prav tako pa je na širšem območju tamkajšnjega deželnega naravnega rezervata prepovedan prelet letalnikov. Tako ukazuje odredba, ki jo je dolinski župan Sandy Klun podpisal pretekli ponedeljek, potem ko so na tistem območju opazili parček krokarjev, ki je bil pripravljen na gnezdenje.

Samico in samca krokarja je prvi teden marca opazil gozdni inšpektor Massimo Visintin. Parček je preletaval območje Stene sokolov. Očitno je tam pripravljal gnezdo, je pretuhtal gozdni inšpektor in svojo ugotovitev 7. marca pisno sporočil dolinski občini, upraviteljici deželnega rezervata Doline Glinščice.

Krokar je posebno dragocena živalska vrsta. Deželne norme predvidevajo zaščito območij, v katerih te vrste živijo, in to še posebej ob času parjenja, nesenja jajc in vse do poleta mladičev. Ta doba - od parjenja do poleta mladičev - bi se morala zaključiti 6. maja. V tem občutljivem obdobju bi morali preprečiti vse, kar bi lahko motilo krokarski par, to je »pohodniške, gorniške in druge dejavnosti,« kot je izrecno zapisano v županovi odredbi.

 14.03.18 13:10
Glinščica: zaradi krokarjev plezanje prepovedano

1 komentarjev na članku "Glinščica: "

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti