Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dve trdnjavi

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... nad termalnim vrelcem

Stražnik (648 m) in Kopitnik (910 m) – Dva varnostnika nad Rimskimi Toplicami. Dva prepadna vrhova z lepim razgledom. Neoznačena in označena pot

V zadnjih tednih, ko je visokogorje zametano s snegom, ki se dolgo časa ni predelal, je obisk nižjih hribov, ki so ravno tako prekriti z visokim snegom, nekaj za dušo privezati in potešiti. Tokrat bomo obiskali dve vzpetini nad Rimskimi Toplicami, katerih vrhova sta prepadna in zahtevata nekaj previdnost. Sploh vzpon na Kopitnik je tik pod vrhom precej zahteven.

Najkrajša pot z Gorenjskega do Rimskih Toplic je, če gremo po štajerski avtocesti do Trojan, kjer zavijemo proti Zagorju, nadaljujemo proti Hrastniku, od tam pa do Rimskih Toplic. Izhodišče vzpona je na parkirišču pri zdravilišču.

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki poteka ob Ogerškem potoku. Prečimo dvorišče zasebne hiše in nadaljujemo po makadamski poti, kjer nas smerokaz usmeri desno v gozd. V nekaj okljukih se dvignemo do naslednje hiše, kjer dosežemo še eno asfaltirano cesto, ki ji sledimo navkreber. Ko dosežemo naslednje razpotje, desno Kopitnik, mi nadaljujemo kar naravnost po asfaltirani cesti. Dosežemo še eno zasebno hišo, nato pa še kmetijo, kjer nas smerokaz usmeri levo na Stražnik, 30 min. Smo v vasi Borovo. Tu je tudi zadnji uradni smerokaz za Stražnik. Sledimo kolovozni poti, ki se ponekod precej strmo vzpenja. Dosežemo nekakšno sedlo, kjer nadaljujemo po kolovozu mimo manjše hiše, nato pa se steza začne strmo vzpenjati proti vrh. Vrh Stražnika je skalnat, zato je potrebna previdnost. Razgledno klopco krasijo budistične zastavice. Nadaljujemo po grebenu Stražnika na njegov vzhodni vrh, kjer začnemo s sestopom nazaj na sedlo. Nadaljujemo po kolovozu proti Kopitniku. Pot preide v ozko stezo, ki se začne strmo vzpenjati po pobočju. Strmina je velika in v trenutnih snežnih razmerah je nujna velika previdnost. Steza nas pripelje na Kopitnikov greben, od koder se nam odpre pogled na vršno skalo Kopitnika. Steza se skoraj položi in nas popelje v gozd, nato se ponovno dvigne in usmeri ostro levo na izrazit skalni pomol. Izpostavljena steza je zaščitena z leseno ograjo, tik pod vrhom pa nam čez strme skale pomaga jeklenica. Na tem mestu trenutno zelo previdno, saj so skale snežene, trenutno verjetno tudi poledenele.

Z vrha Kopitnika je čudovit razgled na Veliko Kozje in okoliško hribovje.

Z vrha Kopitnika sestopimo po pomolu nazaj do gozda, kjer zavijemo levo. Čaka nas krajši strm vzpon, nato pa sledi zloženo sestopanje v smeri Koče na Kopitniku.

Od koče nadaljujemo desno čez travnik. Ko dosežemo gozd, nas smerokaz usmeri desno proti Rimskim Toplicam. Pri zložnem sestopu se ves čas držimo desne, saj nas nižje lahko hitro zavede bolj viden smerokaz za Lurd. Sledi dokaj strm sestop po dolini Ogerškega potoka oz. kot rečejo domačini – po Rebrjakovi dolini.

Na asfaltirano cesto pridemo pri domačiji, kjer smo pri vzponu nadaljevali naravnost, desno pa je bil smerokaz Kopitnik. Tukaj je klobasa zašpilena, do avta pa sestopimo po poti vzpona. Trenutno je nujno, da imamo s seboj v nahrbtniku male dereze, saj je vzpon na vrh Kopitnika poledenel.

Nadmorska višina: 910 m
Višinska razlika: 850 m
Trajanje: 5–6 ur
Zahtevnost: 3 / 5 

  08.03.2018
Dve trdnjavi nad termalnim vrelcem


Pogled na Stražnik iz vasi Borovo / Foto: Jelena Justin


Vrh Stražnika z zastavicami in pogledom na Kopitnik, naš naslednji cilj / Foto: Jelena Justin


Prepaden vrh Kopitnika. Previdno! Foto: Jelena Justin

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti