Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sneg

na zlati veji = avtobiografsko delo Igorja Škamperleta / dopolnjena druga izdaja z dragocenim slikovnim materialom

Avtobiografsko delo Igorja Škamperleta je njegov literarni prvenec, ki ga je napisal pri svojih tridesetih, ko se je umaknil iz vrhunskega alpinizma ter se posvetil filozofiji in literaturi.

Dopolnjena druga izdaja je opremljena z dragocenim slikovnim materialom, avtor je nastopajoče poimenoval s pravimi imeni in - dodal izčrpno spremno besedo.


Trideset let pozneje
Spremna beseda

Ponatis knjige, ki sem jo napisal pred četrt stoletja, nedvomno zahteva krajši premislek in pojasnilo, zakaj sem se lotil tega pisanja. Kaj sem z nekaterimi opisi in besedami hotel povedati, kako danes gledam nanje in zakaj sta ponatis knjige o mladostnih prigodah in plezanju v gorah danes, ko živimo v drugačnih razmerah, smiselna in morda še vedno zanimiva. Med razloge za ponovno izdajo besedila bi na prvo mesto postavil tiho željo, da bi avtobiografska pripoved, ki opisuje mladostno odraščanje, veselje nad naravo, notranje zaplete, odkrivanje gora in plezalne vzpone, zmogla nagovoriti bralce, predvsem mlajše generacije, ki jih navdihujejo sanje in pričakovanja po spoznavanju gora in velikih dejanjih v življenju. Roman, ki sem ga napisal na zgornjem pragu mladostnih let (pri tridesetih), ko sem prenehal aktivno plezati v gorah in se preusmeril na literarno in kulturološko področje, sledi obliki opisovanja človekovega zorenja, odkrivanju gora in temu ustreznemu pogledu na svet. Rdeča nit pripovedi so gore in njihov svet, bodisi ob izkušnjah plezanja v stenah bodisi na ravni doživetja tega, po svoje vendarle neobičajnega načina življenja v povezavi z njimi.

Drugi razlog, ki nas je z založnikoma, plezalcema in prijateljema Janezom Skokom in Ines Božič Skok prepričal v smiselnost ponatisa, je možnost, da bi knjigo, po kateri je marsikdo od mlajših navdušencev nad gorami povpraševal, spet ponudili bralcem, tokrat opremljeno z redkim slikovnim gradivom, ki se je ohranilo. ...

  ...03.2018
Spletno naročilo: v košarico (21,90 €)


G-L, 15.03.18: Sneg na zlati veji
Miha Lampreht: sodi v antologijo gorniške literature

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Mehka vezava, 240 strani (145 mm x 230 mm)
ISBN 978-961-6027-87-8
COBISS.SI-ID: 293359872
 

 

Kategorije:
Novosti ALP BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti