Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne ture v sredogorje

Kibubazin - Če je v gorah sneg, še ne pomeni, da morate ostati doma. Nekaj predlogov ... 

... kam se lahko v takih razmerah odpravi prav vsak, tudi tisti brez bogatih zimskih izkušenj.

Večinoma so vezani na sredogorje, v ugodnih razmerah pa lahko sežete tudi višje. Zadostujejo dobra volja, nekaj zdrave pameti in osnovna oprema za mraz: dobri čevlji, kapa, rokavice in šal, bunda ali vetrovka, malo toplejše hlače, pa tudi sončna očala. Gamaše, palice in mini dereze vam bodo hojo krepko olajšale.

Blegoš (1562 m), Gladki vrh na Ratitovcu (1666 m), Porezen (1630 m)

Klasični, po Primorju dišeči vrhovi v vseh letnih časih: vsi trije so odprti, razgledni in imajo na vrhu ali malo pod njim planinsko kočo za prijetnejši počitek, vendar je ta na Poreznu pozimi zaprta. Blegoš si vzemite s Črnega Kala oz. iz Žetine ali iz Martinj vrha, Ratitovec iz prepišne vasice Prtovč nad Železniki (leva pot čez Povden je bolj izpostavljena zdrsom), Porezen pa s Petrovega Brda oz. od katere od višje ležečih kmetij.

Planina (733 m)

Na vrhniško hišno goro je speljanih več dobro obiskanih gozdnih poti, z Zaplane pa se lahko sprehodite po cesti ali celo pripeljete. Razgledni stolp, ki stoji poleg obnovljene in povečane koče na vrhu, nudi čudovite poglede na Ljubljansko kotlino, posebej ponoči!

Mali Golak (1495 m)

Z Golakoma je vedno zmeda, ker je Mali pač višji od Velikega. Ampak imena gor ali dol, planota Trnovskega gozda je pozimi sibirsko pravljična, vzpon mimo prijetne Iztokove koče pa posebno kraško doživetje. Na razglede ne računajte (preveč), odprejo se šele na vrhu.

Matajur (1642 m)

Poti na osamljeno goro nad Kobaridom so večinoma položne in dajejo slutiti bližino morja. Tura se najpogosteje začne v vasi Avsa ali na italijanski strani, pri koči Pelizzo. Razgledi z vrha so prvovrstni, s Krnom kot vladarjem obzorja.

Vrhovi nad Lipanco

Do Blejske koče na Lipanci (1630 m), ki se že izvije mrakobi pokljuških gozdov, lahko pride vsak. Če parkirate na glavni cesti na Rudno polje, je hoje malo več, a se izognete neprijetnim srečanjem na ozki spluženi cesti, ki vas od Mrzlega studenca pripelje še bližje cilju. Največja nevarnost na poti so bližnja srečanja z neprevidnimi turnimi smučarji! Z Lipance jo lahko po pameti potegnete še na bližnje Mrežce (1965 m), Brda (2009 m) ali v ugodnih razmerah - torej brez trdega snega, ledu in nevarnosti plazov - celo na Debelo peč (2014 m). Vsi zagotavljajo lepe poglede na osrednje Julijce, Triglav in globine Krme.

Kosijev dom na Vogarju (1054 m)

Iz bohinjske Stare Fužine je do ljubkih travnikov in planinske koče dobra ura široko shojene poti po gozdu. Vrtoglavi razgledi na Bohinjsko jezero!

Kriška gora (1471 m) in Tolsti vrh (1715 m)

Strma asfaltna cesta se konča na uravnavi vasice Gozd, od tam pa vas čaka dobra ura vzpona do sončne, odprte Kriške gore z gostoljubno kočo. Zaradi obiskanosti so derezice na tem delu poti obvezne! Za več samote in bližje poglede na Storžič lahko nadaljujete po širokem grebenu še na višji Tolsti vrh.

Sveti Jakob (960 m) nad Preddvorom

Več lahkih markiranih poti v dobri uri pripelje iz Potoč do vedno odprte planinske koče. Od tam lahko po želji izlet podaljšate, npr. na Potoško goro (1276 m) ali na Javorov vrh (1435 m). Razgledi se samo odpirajo!

Lepenatka (1425 m)

Prijazna travnata glava nad Gornjim Gradom s širokimi pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe. Pozimi je običajen vzpon iz Mačkinega kota.

Raduha (2062 m)

Če ni preveč snega, si osamljeni dvatisočak na oni strani Savinje lahko vzamete mimo (zaprte) Koče na Loki. Kraško, visoko in precej dlje od ostalih predlaganih vrhov. 

    15.03.2018

G-L:  "Kibubazin" 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Kibuba novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti