Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska tehnika AŠ

AO Ajdovščina - Karmen Pahor: V nedeljo, 4. marca, smo se ob 8. dobili dobili na Predmeji. Trije inštruktorji in osem tečajnikov.

Ker je bila cesta proti Lokvam zaprta (zasnežena), smo parkirali kar ob križišču, znosili vso opremo kakih 100 metrov navzgor v gozd in se porazdelil v tri skupine. Pogoji so bili odlični. Po dolgotrajnem mrazu, sneženju, zametih, burji in poledici je bilo vreme tipično marčevsko: sonce je grelo, ptički žvrgoleli in od vsepovsod je teklo. Dobro, da je vaja trajala samo do dveh, sicer bi najbrž pobralo ves sneg!

Prva skupina je vadila manevre s plazovno žolno – kako jo pravilno nosimo in kako lociramo skrito žolno. Imeli smo digitalno in analogno različico. Glede na to, da je čas iskanja zasutega le 15 minut, se je treba presneto podvizati z iskanjem, najbrž bo treba še kaj povaditi.

Druga skupina je izdelovala sidrišča v snegu (zakopan cepin) ter vadila varovanje in gibanje naveze v snegu.

Razlika pri gibanju naveze v snegu je v tem, da se ne varuje kot pri skalnem plezanju, ampak preko telesa. Samo sidrišče v snegu pa je kot nekakšen backup – obremenjeno je samo izjemoma, npr. v primeru padca.

Tretje skupina je izvajala preizkus stabilnosti snežne odeje. Naučili smo se izdelati prerez snežne odeje in identificirati kritično plast snega. Najbolj praktična se nam je zdela norveška metoda.

Sledil je še spust (abzail) na dveh cepinih na način, da s preprostim vrvnim manevrom dobiš oba cepina zopet v roke (po možnosti ne v glavo).

Na koncu smo na steptani snežni “špuri”, ki jo je izdelal Tadej (navaden sneg je bil premehek, da bi na njem vadili zaustavljanje), vadili zaustavljanje padca s cepinom. Tečajniki smo se (eni večkrat, eni manjkrat) v različnih spektakularnih pozah spuščali navzdol in se skušali čimprej in čimbolj dostojanstveno zaustaviti. Še dobro, da se je strmina iztekla v kratko ravnino ob vznožju, še bolj navzdol pa bi morebiten zdrs zaustavila številna drevesna debla (glej fotografije).

Navdušeni nad novim znanjem smo sklenili, da ga utrdimo nekje više v hribih, predvidoma na Planini Razor čez 14 dni!
Karmen Pahor  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti