Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štiridesetič

Gorenjski glas - Jože Košnjek: ... k Arihovi peči

Slovenci v zamejstvu (601)
Štiridesetič k Arihovi peči
med sosedi

Jože Košnjek

Desetega februarja 1945 so zaradi izdaje gestapovci, policisti in pripadniki Volkswehra iz Šentjakoba/St. Jakoba obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom in ubili sedem partizanov in aktivistov, osmega, kurirja, pa so ujeli kasneje. Le trije od enajstih stanovalcev v podzemnem bunkerju so preživeli. Šli so na zvezo in so bili izven obroča, ki so ga okoli Arihove peči sklenili napadalci. Med njimi je bil tudi Kranjčan Bogo Mohar - Ston, ki je edina še živa priča dogodka pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom.

Pred štiridesetimi leti so v spomin na ta dogodek, o katerem še sedaj v Šentjakobu neradi govorijo, prvič organizirali zimski pohod do kraja, kjer je bil bunker, in naprej na dobrih tisoč metrov visoko Bleščečo planino, kjer ima Slovensko planinsko društvo Celovec svojo postojanko. Leta 2000 so bunker obnovili in v njem razstavili nekatere predmete, ki so ostali od starega. Na mestu, kjer je bil razrušeni bunker, je bil postavljen lesen križ. Ob njem je vsako leto v dneh obletnice tragedije zagorela svečka. Nihče ne ve, kdo jo je prižgal in zakaj. Ali zgolj zaradi spomina ali morda tudi zaradi slabe vesti ...

Zimski pohod se je obdržal do danes. Do bunkerja in naprej na Bleščečo se vsako leto povzpne po več sto pohodnikov iz Koroške in Slovenije ne glede na vreme. Pohodniki, med katerimi sem bil nekajkrat tudi sam, so tako gazili visoki sneg, uživali v toplem marčevskem soncu ali bili zaradi snega in dežja premočeni do kože.

Letošnji 40. pohod bo v nedeljo, 4. marca. Začetek pohoda bo pri Polancu v Čemernici/Tschmemitznu nad Hodnino/Kaninom pri Šentjakobu. Tubo med 9. in 12. uro vpisno mesto s plačilom startnine, ki bo znašala za odrasle sedem, za mlajše pa pet evrov. Vsak pohodnik bo prejel značko, kontrolni kartonček in listič za topli napitek in malico po vrnitvi s pohoda. Organizatorji vsa leta beležijo udeležbo in najbolj zvestim podelijo v priznanja. Ker bodo v nedeljo razmere zimske in je na severni strani Karavank običajno kar debela snežna odeja, naj bodo pohodniki primemo opremljeni, opozarjajo organizatorji Slovenska športna zveza v Celovcu, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož Šentjakob.

Za pohodnike iz Slovenije dva nasveta. Kdor se bo peljal na Koroško skozi karavanški predor, naj cesto zapusti pri izvozu St. Jakob. Za to avstrijska vinjeta ni potrebna. Kdor pa bo potoval preko Ljubelja, naj v Šentjakobu zavije levo proti Lešam/Lessachu in Svatnam/Schlattnu in Hodnini/Kaninu. Dostopi bodo označeni.

 

  02.03.2018
Štiridesetič k Arihovi peči

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ POH Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti