Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilo je super

Slovenski planinski muzej: V prvem tednu zimskih počitnic je bilo pri nas prav živahno.

Poleg številnih obiskovalcev stalne razstave so nas v popoldanskem času obiskali starši in počitnikarji tudi na posebej zanje pripravljenih programih.
Rdeča nit druženj so bile lutke in številni gostje, ki so z nami delili svoje znanje o gorah oziroma o vzpetem svetu. Spoznali smo, da v muzeju znajo predmeti pripovedovati. Planinska obutev različnih starosti je bila še posebej zgovorna, tudi planinski klobuk in vodniška značka sta znali marsikaj povedati. Celo nahrbtnik je dobil oči in pravega govorečega muzejskega črva, ki se je v muzejski ustvarjalnici z delavničarsko pomočjo močno razmnožil in se k sreči preselil v otroške žepe, postelje, omare …

Življenje gamsa in ostalih živali, ki jih srečamo na planinski poti, sta predstavila lovec Jernej Legat in Lojz Avsenik (Lovska zveza Slovenije), ki nam je poklonil zanimivi knjižici s stopinjami in sledovi divjadi, da bomo svoje zimske sprehode popestrili z odkrivanjem sledi v snegu in zgodbami iz živalskega sveta.

Dogodivščine iz gamsjega vsakdana so zaživele tudi v zgodbici domačinke Stanke Klakočer, otroške planinske pisateljice. Spisala je že pet knjižic zgodbic o prebivalcih gora. Nam je v lutkovni igrici predstavila zgodbico o zajčku Repku, ki je skoraj izgubil uhelj. To pravljico pa so otroci lahko zaigrali tudi v namiznem gledališču, ki so ga sami izdelali.

Lepote narave smo občudovali v obliki svetlobnih pojavov, ki so jih planinci ujeli v fotografske objektive. Nekatere od njih smo tudi pojedli, saj smo ugotovili, da bonbončki Skittles v vodi pričarajo čudovito mavrico. Preizkušali smo se v »korajži«, ko smo spoznavali in se učili o nevarnosti ozračja pred nevihto in o tem, kako se zavarujemo pred njo (kar je bilo tudi najlažje vprašanje na naših delavnicah): Tako, da v slabem vremenu ne hodimo v gore!

Vrhunec počitniškega tedna pa je bil obisk gorskega reševalca Jureta in njegovega pasjega pomočnika Jacka ter učenje prve pomoči z dijaki Srednje zdravstvene šole Jesenice. V dobrih dveh urah smo se seznanili z ustrezno planinsko opremo za hojo v hribe pozimi, nevarnostmi, ki nam pretijo v tem letnem času v gorah, in kako nam pes kot reševalec lahko pomaga v snežnem plazu. Praktično pa smo lahko preizkusili, kako poteka masaža srca.
Na koncu smo združili koristno s prijetnim in iz čokolade izdelali psička, ki je bil namenjen v naše želodčke.

Delavnice so bile izredno dobro obiskane. V petih dneh se jih je udeležilo kar 194 otrok in odraslih. Struktura obiskovalcev je bila različna, vsi skupaj pa smo uživali v novih odkritjih, spoznanjih in ustvarjanju. V ustvarjalnicah so nastali čudoviti izdelki – spominčki na prijetno zimsko druženje v Slovenskem planinskem muzeju, kjer se trudimo, da bi bil tak tudi sprehod skozi zgodovinski razvoj te zelo stare slovenske dejavnosti. Saj so vendar spoznanja preteklosti ključ za razumevanje in dojemanje sedanjosti. Da bi to začutili tudi naši obiskovalci, pri svojem delu sledimo stari kitajski modrosti, ki pravi Povej mi in bom pozabil, pokaži mi in se bom spomnil, vključi me in bom razumel.

Natalija Štular,
kustodinja pedagoginja 

 ...03.2018
PDF: program Počitniška druženja


SPM: Na vrhu gora, blizu neba
        vodeni ogledi razstave

SPM: Vzpon na goro
        Doživite stalno razstavo - novi avdio vodiči

SPM: Pobeg v bivak
Ste pripravljeni na planinsko pustolovščino?
Doživite gorsko nevihto na stalni razstavi SPM
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti