Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plezanje v okolici Reke

   08.03.2018

G-L:  "Kibubazin" 


četrtek, 8. marec 2018, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 12106

Kibubazin - Ivana Staraj: Niste prepričani, ali imate raje morje ali hribe

Potem je okolica Reke na Hrvaškem ravno za vas ... 

... od morja naravnost na goro Učko ali v druge bližnje stene!

Če se željni plezanja znajdete na Reki, boste našli nekaj zase - ne glede na del dneva ali celo leta, neodvisno od vaše fizične pripravljenosti, naklonjenosti previsom ali ploščam, soncu ali hladu, morju ali notranjosti.

Medveja

Če želite obiskati Medvejo, do nedavnega skrivno mesto s prvo hrvaško smerjo z oceno 9a (FA, Adam Ondra), je najbolje, da to storite v hladnejših dneh. To pravljično plezališče krasijo štirje sektorji. Če ne plezate ocen, težjih od 6a, mogoče ne boste ravno uživali v izboru smeri, vendar bo zaradi veličastnega pogleda to padlo v drugi plan. Do sektorjev vodijo različni pristopi, a če se spuščate na obisk zračnih in tehničnih plošč Malega in Velega Jožeta, se pripravite na zahtevnejši dostop po ferati. Stribog je "najlažji" sektor, previsni Knezgrad pa najzahtevnejši. V vsakem sektorju je tudi kaka "lažja" smer, ravno prav, da si ogrejete tetive in se pripravite na plezanje na polno. Kar koli boste plezali, kateri koli stil vam je najljubši, Medveja vas bo vrnila domov polne dobre energije (in z malo manj kože na prstih). Parkirišče je majhno, tako da pazite, kje parkirate, da ne boste poškodovali vozil drugih plezalcev. Bodite prijazni do domačinov in, kot povsod, ne puščajte smeti in ne budite Medvejka, medtem ko spi. 

Pod križ

Če želite plezališče tik nad morjem, parkirajte pred Brsečem in se spustite v "novi" Brseč, Pod križ na vzhodni obali Istre. Pod cesto, v hladu, se skriva rdeča stena z množico smeri in mozaikom ocen. Če imate dovolj dolgo vrv, lahko združite tudi po tri raztežaje in jih plezate kot večraztežajne ali posamične smeri. Po dobrem vertikalnem kardiotreningu se spustite nekaj deset metrov do čistega, modrega, svežega morja. Ne škodi, če imate poleg kopalk s sabo tudi čelado, saj je stena še vedno precej krušljiva. 

Zijavica

Med Medvejo in Brsečem se je namestilo še eno plezališče, Zijavica v Mošćenički Dragi. Malo daljši dostopni sprehodič vas pripelje do votlinice. Množica smeri, od štiric do osmic, hlad in sveži veter z morja delajo to plezališče idealno za poletna druženja. Na aktivni dan počitka pa se lahko, poleg kopanja, po poti iz Lovranske Drage povzpnete do vrha Učke. 

Reka

Če ste vendarle bolj mestni tip, je pol ure hoje od samega centra Reke kanjon Rječine. Debele zelene krošnje dreves ohranjajo stene ob reki v debelem hladu, tako da prinesite dodaten sloj oblačil. Prinesite tudi potrpljenje, kajti zaobljene, neobičajne oblike stene zahtevajo tehniko in kreativno gibanje (in bicepse). Lahko pa vzamete tudi plezalno blazino (crashpad), saj je struga reke prepolna velikih, zaobljenih balvanov, bogatih z odprtimi oprimki. 

Če uživate že v sprehodih, lahko nadaljujete iz kanjona po označeni poti do drugega konca mesta in drugega plezališča - Veli Vrh. Tu se boste naplezali, če ste začetnik, saj je najtežja ocena 6c. 

Reka ima še nekaj "velikih" plezališč - Velo Pešo na Platku in Velo Drago pod Učko - pa tudi obilje lažjih smeri, raj za alpiniste, začetnike in tečajnike. Razen v kanjonu Rječine lahko balvanirate tudi na Kamenjaku, v majhnem plezališču malo izven Reke. Ker pa balvani niso prav specifični za to področje, so plezalci stare šole nasvedrali tudi "pravo" steno, malo nad balvani. Pajki in kače pa bi vas lahko prestrašili, zato malo popazite v toplejših dneh! 

Golubinjak

Tistim, ki imajo poleti raje kot "morska" plezališča hladno notranjost, priporočamo gozdni park Golubinjak v Gorskem Kotarju. Svež zrak, ravni zeleni travniki, urejene sprehajalne poti, sedem različnih sektorjev, več kot 50 smeri, od 4 do 8a. Kraj, kjer si boste utrudili telo in odpočili duha. In vsekakor prinesite sloj ali dva oblek več, tudi lahka jakna ni odveč.

eXTReMe Tracker