Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pol stoletja

GRZS - Mirko Kunšič: ... reševanj s helikopterji
Gorenjski glas Sierra5.net


Konec marca bo minilo pol stoletja, kar je pilot Andrej Andolšek, poletel s helikopterjem Agusta Bell 47J-2A Ranger v prvo reševanje na pobočje Mojstrovke. Danes je ta helikopter, prekrstili so ga v "Burduša", muzejski eksponat Slovenskega planinskega muzeja.

Popoldne so mojstranski gorski reševalci - letalci na zasneženem travniku pred muzejem, pod Grančišem, povabljenim gostom demonstrirali, z dvema helikopterjema, policijskim in vojaškim, reševanje v gorah.

Do ponesrečenih so se spustili z jeklenico, jih namestili v vakuumske blazine in potegnili v plovila. V dvorani muzeja pa so se spomnili in nagradili s posebnimi priznanji začetnike reševanja s helikopterji.

Dogodku so dali pomen ministrica za notranje zadeve, Vesna Gyorkos Žnidar, državni sekretar ministrstva za obrambo, Miloš Bizjak, zastopniki Uprave za zaščito in reševanje, gorski reševalci iz večine slovenskih društev GRS.

Lokalno politiko je zastopal Jani Hrovat, župan občine Kranjska Gora, ki je povedal, da je bil, zaradi poškodb v gorah, kar dvakrat deležen zdravniške oskrbe in helikopterskega prevoza do bolnišnic. In tudi zato bo za vedno ostal zagovornik takega reševanja.

Dušan Polajnar, strokovni delavec GRZS, ki je s sodelavci pripravil slovesnost v Slovenskem Planinskem muzeju, nam je povedal, da so bili piloti helikopterjev policije in slovenske vojske, skupaj z gorskimi reševalci in zdravniki, v minulih 50 letih, v 2652 akcijah. S plovili so pripeljali 2479 ponesrečencev.

Kranjčan Emil Herlec, eden prvih gorskih reševalcev letalcev, je sedanjemu vodstvu GRZS posodil bogati arhiv, ki je osnova za knjigo, ki jo nameravajo napisati in izdati v letošnjem letu. Muzej je postavil priložnostno razstavo. Gradivo o razvoju letalskega reševanja že desetletja zbira Vasja Žemva, ki bo sodeloval pri tem projektu.

Ministrica za notranje zadeve je na vprašanje o evropski uredbi, ki je podaljšana, za vojaške in policijske helikopterje, do oktobra dejala, da bo o tem moralo reči kaj ministrstvo za zdravje. Državni sekretar MO Bizjak pa je v nagovoru dejal, da je osebno pristaš, da reševanje, kot je do sedaj, ostane še naprej v državnih rokah in nadaljeval, da je opcija tudi skupno javno naročilo novih helikopterjev. Sedanji so, tako v policijskih, kot vojaških hangarjih, že "rahlo v letih".

P. s.: Desetletja sem za črno kroniko Dela in kasneje Slovenskih Novic spremljal reševanja v gorah. Klasična in helikopterska. Prav mojstranski gorski reševalci so bili tisti, ki so mi prvi dovolili, da sem bil lahko večkrat z njimi. Kasneje tudi z drugimi. In v desetletjih takega dela se šele s časovno oddaljenostjo zaveš pomena reševanj v gorah.
Besedilo Mirko Kunšič
Fotogarfije Mirko Kunšič in Boštjan Fon

23.02.2018
Pol stoletja reševanj s helikopterji


G-L, 12.04.08Helikopter rešuje štiri desetletja


Gorenjski glas, 27.02.2018 


Sierra5, 23.02.2018

 S5 Slovenski letalski portal
  YouTube: Agusta Bell AB412
                 slovenske Policije

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti