Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kot čebula

Kibubazin - Da se je za dejavnosti na prostem najbolje oblačiti kot čebula, se pravi v plasteh, kvakajo že žabe v sosednjem ribniku. 

Ker pa te žabice ne vedo čisto dobro, kaj to pomeni, na kratko osvežimo.

Pri oblačenju po principu čebule gre za to, da se namesto v eno, debelo plast oblačil oblečemo v več tanjših. Tako lažje dodajamo ali odvzemamo plasti v skladu z vremenskimi in drugimi pogoji, s tem pa uravnavamo telesno temperaturo. Saj veste, udobno nam je, če nam ni niti prevroče niti premrzlo. 

Pri vsaki plasti imamo na izbiro več možnosti, konkretna izbira pa je odvisna od letnega časa, vremenskih razmer in pričakovanega napora - na lahkotnem sprehodu nam bo gotovo manj vroče kot pri teku v strmino. Svoj metabolizem vsak najbolje pozna in mu zato zna ustrezno prilagoditi debelino oblačil; sami najbolje vemo, ali nas rado zebe ali pa spadamo med tiste, ki se že ob najmanjšem naporu potijo kot konji. Zadnji, a ne najmanj pomemben dejavnik pri izbiri pa je tudi globina našega žepa.

Tik ob koži

Spodnja, najnižja plast oblačil, ki je tik ob koži, mora odvajati znoj in s tem vlago od kože, kajti samo s suho kožo se izognemo občutku mraza ali celo podhladitvi. Dandanašnji gre pri tej plasti največkrat za športno perilo iz materialov, ki segajo od poliestra in najlona do merino volne in svile. O njihovih prednostih in slabostih smo že pisali, prišepnimo pa vam še bogokleten namig, da vas v suhem, toplem vremenu ob lahnih naporih tudi v bombažni majici ne bo pobralo.

Toplotna izolacija

Za zadrževanje telesne toplote in s tem najbolj neposredno zaščito pred mrazom skrbi srednja plast naše čebulice. Lahko je samo ena, v hladnejših pogojih pa jih je lahko tudi več. Zelo priljubljeni in cenovno ugodni so termovelurji oz. flisi, ki so na voljo v več debelinah od najtanjših do medvedje debelih za najbolj zmrznjene. Kar nekaj prednosti imajo: grejejo tudi, če so mokri, hitro se sušijo, dobro dihajo, marsikateri pa tudi hudo dobro izgleda. Po drugi strani pa nas veter v njih vendarle prepiha - še sreča, da imamo še zunanjo plast, kajne?

Za več toplote se marsikdo poleg flisa odloči še za bundo, v katero se je posebej prijetno stisniti med počitkom ali na varovališču. Tudi o njih smo že pisali, na kratko ponovimo le, da se lahko odločimo za prave puhovke ali bunde s sintetičnimi polnili, na primer primaloftom. Prve so glede na svojo težo najtoplejše in se jih da zelo učinkovito stisniti, tako da so v nahrbtniku precej neopazen dodatek, druge pa postajajo vse bolj priljubljene, ker grejejo tudi, če so mokre.

Zaščita pred vetrom in vlago

Kadar je vreme daleč od idealnega, potrebujemo še eno plast oblačil, ki nas ščiti pred vetrom, dežjem, snegom in sorodnimi atmosferskimi nevšečnostmi. 

Vetrovke so lahko vodoodbojne ali vodoodporne. Dandanašnji so v glavnem izdelane iz membranskih materialov, ki vsaj malo dihajo, kljub temu pa je težko obljubiti, da se v njih ne bomo prav nič potili. 

 V najbolj "tragičnem" vremenu - pri tem mislimo na neusmiljen dež - je nujna uporaba pelerin iz najlona ali drugih umetnih materialov. Vendarle jim ne gre slepo zaupati; če nas bodo zaščitile pred mokroto od zgoraj, pa bomo že ob najblažji fizični aktivnosti v njih premočeni od lastnega potu.

Dve v enem

S čebulnim oblačenjem imamo kar nekaj preglavic. Kar naprej se je treba oblačiti ali slačiti: ko se ustavimo, si nadenemo flis ali celo vetrovko, da se preveč ne shladimo, čim začnemo hoditi, se moramo spet sleči … Ko imamo s sabo vse plasti, to pomeni kar nekaj teže, prostornine in ne nazadnje tudi denarja. 

Zato so se iznajdljivi proizvajalci domislili tudi različnih hibridnih možnosti, ki združujejo lastnosti več plasti. Ena med njimi so flisi z membrano, običajno gre za windstopper. Take jopice grejejo in ščitijo pred vetrom, pred dežjem pa žal ne.

Druga, dandanes bolj priljubljena izbira so softšeli, ki združujejo zaščito pred vetrom in vlago z zaščito pred mrazom, poleg tega pa so do neke mere elastični in precej dobro dihajo. Toda če gre v vremenskem smislu zares, bomo potrebovali tudi resnejšo zunanjo zaščito. Trenutno se softšele uspešno kombinira z lahkimi vetrovkami iz lahkih membranskih materialov.

Najboljša izbira

Kljub nekaterim omejitvam je čebulni način oblačenja še vedno najboljša izbira za varno hribolazenje in sorodne dejavnosti. Ob tem opozarjamo, da moramo na vsaki resni turi v gore imeti s sabo vse tri plasti oz. njihove kombinacije. Tudi če se na izhodišču potimo pri 30 stopinjah, je lahko že nekaj sto metrov višje deset stopinj hladneje in vetrovno, še urico zatem pa nas zajame celo snežni metež. Prav ustrezna oblačila lahko v vremenskih nevšečnostih pomenijo odločilno razliko med preživetjem in … Poleg tega se zgoraj napisano nanaša na zgornji del telesa, pri nogah pa je spet nekoliko drugače. Ampak dokler ne bodo iznašli startrekovskih kombinezonov, ki nas bodo ustrezno ščitili v vseh vremenskih pogojih, bomo po gorah še vedno hodili kot čebulice - samo brez solz in neprijetnega vonja!

  02.03.2018

G-L:  "Kibubazin" 



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti