Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

125 let

skupaj na planinskih poteh

27. februarja 1893 je bilo ustanovljeno Slopvensko planinsko društvo, predhodnik Planinske zveze Slovenije, ki zdaj združuje v 290 kolektivih več kot 57 tisoč članov.

Ob 12. uri bo položitev cvetličnega aranžmaja
pri spominski plošči na pročelju blagovnice NaMa,
na ustanovnem mestu SPD.

Ob 13. uri pa bo predstavitev novih prostorov PZS s krajšim programom na naslovu: Ob železnici 30 a v Ljubljani. Prostori bodo
za ogled odprtih vrat do 17.30

Planinska zveza Slovenije danes, 125 let po ustanovitvi Slovenskega planinskega društva, združuje 290 planinskih društev in klubov. Medtem ko je bil v obdobju najuspešnejšega delovanja PZS član že vsak dvajseti Slovenec, je zdaj imetnik članske izkaznice približno vsak petintrideseti Slovenec, saj članstvo šteje dobrih 57.000 posameznikov. Planinska zveza je tako najbolj množična športna organizacija v Sloveniji in med najbolj množičnimi nevladnimi in prostovoljskimi organizacijami v državi. Planinska društva upravljajo 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov ter skrbijo za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji. Poleg tega planinska organizacija skrbi za varovanje gorske narave in varnost v gorah, za strokovno usposabljanje planinskih kadrov in planinsko kulturo. Planinski vestnik, ki izhaja od leta 1895, je najstarejša še izhajajoča slovenska revija. Istega leta je bil postavljen Ajažev stolp na Triglavu, letos pa mineva 240 let od prvega vzpona na najvišjo goro Slovenije, ki je tudi najmočnejši narodni simbol Slovencev. Svetovno prepoznavna alpinistična dejavnost in tekmovalni športi pod okriljem PZS – športno plezanje, ledno plezanje in turno smučanje – doživljajo pravi razcvet tako z vrhunskimi mednarodnimi dosežki kot na rekreativni ravni. Poleg selitve sedeža PZS zadnje obdobje zaznamuje tudi informatizacija delovanja planinske zveze: informacijski sistem Naveza, ki povezuje vsa planinska društva, vzpostavitev katastra planinskih poti, alternativne možnosti včlanjevanja v planinsko organizacijo (prek spleta, na Petrolu, z darilnimi karticami), prenos podatkov in arhivov na spletno stran ter dejavnost na družabnih omrežjih, tako da Planinska zveza Slovenije kljub tradicionalni naravnanosti stopa v korak s časom.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti