Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.02.18

Primorski dnevnik: Izlet v Istro | Arihova peč 2018 | Občni zbor SPDT | Predstavitev izleta SPDG v Piemont 

Izlet v Istro

Letošnji februar ni preveč naklonjen zimskim sprehodom in pohodom. Zaradi neprijaznih vremenskih obetov je SPDT preneslo napovedani zimski izlet v Istro na nedeljo, 25. februarja 2018, v upanju, da nas februar ne bo udaril tudi z repom.

Zamislili smo si sprehod po najlepšem, najbolj slikovitem predelu slovenske obale, po poteh, ki se vijejo po pobočju ob Strunjanskem zalivu med Izolo in Piranom. Izlet ni zahteven, primeren je za vse. Predvidene so tri ure zložne hoje, pot bomo prilagodili vremenskim razmeram. Nujna pohodniška obutev, topla obleka, pa tudi pohodniške palce ne bodo odveč Zbirališče na parkirišču pred mejnim prehodom Škofije (pri Kompasu) ob 8.30. Prevoz z lastnimi sredstvi Za morebitne informacije je na razpolago telefonska številka 040 413025 (Marinka).

Arihova peč 2018

Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož Šentjakob vabijo v nedeljo, 4. marca, na 40. zimski pohod Arihova Peč 2018 v spomin na padle borce pod Arihovo Pečjo. Pohod se bo začel pri Polancu na Čemernici (Hodnina) nad Šentjakobom v Rožu na avstrijskem Koroškem; start bo od 9. do 12. ure. Pohod vodi po označeni poti mimo obnovljenega, na dan pohoda odprtega, partizanskega bunkerja, do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči planini (1.084 m) in nazaj mimo Ressmannove lovske koče do Polanca. Nujna zimska planinska oprema. Pohodniki se morajo držati označene poti.

Občni zbor SPDT

64. redni občni zbor Slovenskega planinskega društva Trst bo v četrtek, 8. marca, ob 11. uri na sedežu Ul. S. Frančiška 20 v prvem sklicanju in v petek, 9. marca 2018, ob 20.00 uri v drugem sklicanju v prostorih SKD Barkovlje, ul. Bonafata št. 6, v Trstu. Po otvoritvi občnega zbora, izvolitvi delovnega predsedstva in volilne komisije se bodo zvrstila poročila; predsedniško, tajniško, blagajniško in poročila načelnikov odsekov. Sledili bodo pozdravi gostov, razprava, poročilo nadzornega odbora in razrešnica dosedanjemu ter volitve novega odbora.

Predstavitev izleta SPDG v Piemont

Na društvenem sedežu na Verdijevem Korzu 51/int bodo drevi predstavili enotedenski izlet v Piemont, sredi junija. Obisk najzahodnejše italijanske dežele bodo goriški planinci začeli v Turinu (za ogled mesta in njegovih zanimivosti bodo namenili dan in pol) nadaljevali pa z ogledom zgodovinskih, naravnih in drugih zanimivosti v dolinah ob italijansko francoski meji, se zapeljali do izvira reke Pad pod Monvisom, ki je več stoletij veljal kot najvišji vrh tega dela alpskega loka. Ogledali si bodo poletno rezidenco Savojcev in se ustavili v vinorodnem okolišu Langhe, kjer pridelujejo svetovno znana vina.

Prevoz je predviden z avtobusom iz Gorice. Okvirni program predvideva šestdnevni izlet (pet nočitev), ob morebitni odločitvi da se izlet podaljša za en dan bi si ob povratku ogledali mesto Pavio. Srečanje bo danes ob 19. uri.

Kolesarjenje po deželah Evrazije

Pri goriškem planinskem društvu obnavljajo pobudo planinskih srečanj in predavanj. Do začetka poletne planinske sezone bodo priredili tri srečanja. Prvo bo v petek, 2. marca, ob 18.30 v Tumovi predavalnici (Verdijev korzo 51/int). Bizjak bo predstavil zanimivo (in zahtevno) potovanje s kolesom po treh državah v prostoru med Evropo in Azijo. To je malo poznan prostor, bogat na kulturnih spomenikih a tudi z naravno pestrostjo. Mimogrede, s kolesom se je na vožnji povzpel do višine okrog tri tisoč metrov, ki je še domovina sezonskih pastirjev, a se je moral zaradi neprevoznosti prelaza vrniti (50 km) v dolino. Na večtedenskem potovanju je doživel marsikaj, presenetila ga je prijaznost ljudi, ki jih je srečeval na poti. V kamero je zabeležil kopico utrinkov in prizorov iz življenja, ki ga morda že čez kakšno leto ne bo več.

22.02.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti