Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pet predmetov

Delo: ... Silva Kara

Silvo Karo, ki se skoraj štiri desetletja ukvarja z vrhunskim alpinizmom in je z Janezom Jegličem in Frančkom Knezom sooblikoval zlata leta slovenskega alpinizma, ima za sabo več kot 2000 plezalnih vzponov, 320 prvenstvenih vzponov in 27 alpinističnih odprav. Je tudi ustanovitelj in direktor festivala gorniškega filma; dvanajsta izdaja se začenja v ponedeljek v Cankarjevem domu.

Še sveža je njegova avtobiografska knjiga Alpinist, ki je nastajala osem let in pripoveduje o tem, kaj skrivajo zavist vzbujajoči (zgornji) podatki. »Medtem ko sem imel težave z izborom naslova, ga za drugo knjigo že imam. In vem, da mi bo vzela nadaljnjih sedem let,« pove. »Bili smo srečna generacija, saj nobena pred nami niti nobena za nami ne bo doživela takega razvoja alpinizma in opreme. V 80. letih so se rodili revolucionarni plezalniki z gladkimi podplati. Še sam ne vem, koliko različnih sem imel, a sleherni par lahko že na daleč ocenim, iz katerega obdobja je,« poudarja. Na fotografiji je njegov aktualni par.

Leta 1982 si je v Koloradu v ZDA kupil žepni fotoaparat olympus XA2, ki je zamenjal njegovo praktico. »Čeprav je sila enostaven, so mi z njim uspeli posnetki, ki so jih objavile najprestižnejše alpinistične revije po vsem svetu. Spremljal me je vse do prihoda digitalnih aparatov.«

Med predavanji je že na začetku alpinistične poti spoznal, da bi precej laže gledalcu predstavil alpinizem s filmom kot s statično fotografijo. Z Janezom Jegličem sta leta 1987 na RTV pridobila 16-milimetrsko filmsko kamero Bolex in prve snemalne korake naredila v južni steni Cerro Torre. Ker posnetki za daljši film niso zadostovali, so snemanje v naslednji odpravi ponovili. »Film, ki je nastal, je bil leta 1990 nagrajen na festivalu gorniškega filma v Trentu.«

S pokojnim Frančkom Knezom ga povezuje njegova rezbarija, vrh Cerro Torre, ki mu ga je poklonil lani, malo preden se je smrtno ponesrečil v bližini Laškega. Spominja ga na vse skupne trenutke, ki so jih preživeli v Patagoniji in naših gorah. • S. B.

 23.02.2018
5 predmetov Silva Kara 

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti